„Помощ, имам разширени вени!“ Често го чувам от нови мами. След раждането реших да взема мерки и да потърся специалист. Защо бременността провокира появата на разширените вени и как се лекуват те, попитах д-р Ангел Радев, ангиолог в МБАЛ „Надежда“.

Неоспорим факт е, че при жени с наследствена предразположеност за развитие на разширени вени периодът на бременността е свързан с повишен риск за изявата им или влошаване на вече съществуващите. Това е така, тъй като хормоналните промени, свързани с бременността, влияят негативно на венозната стена. От друга страна, чисто механичното притискане на вените в малкия таз от плода води до повишаване на венозното налягане във венозната система, което от своя страна допринася за появата на разширени вени. 

Тревожните симптоми

Основните симптоми са отичане, парене, болезненост, тежест, дискомфорт и мускулни крампи в краката, а също така сърбеж и оцветяване на кожата предимно в областта на глезените. Разбира се, най-видимата изява на проблема е появата на изпъкнали над нивото на кожата извити разширени вени на краката.

Време за лекар. Кога?

Ако вече имате изявени разширени вени, удачно е да проведете консултация със съдов специалист (ангиолог или съдов хирург) преди забременяването, за да се прецени дали е необходимо да се лекува проблемът преди настъпване на бременността. Консултация със съдов специалист също е наложителна както при вече забременели жени, страдащи от разширени вени, така и в периода от 3 до 6 месеца след раждането.

Лечение по време на бременност и кърмене

Радикално лечение на разширените вени в периода на бременността е противопоказано. Към него може да се пристъпи едва след раждането и по-конкретно след преустановяване на кърменето.

Красиви крака след лечение – възможно ли е?

Целта на лечението е разширените вени да изчезнат напълно, без белези.

Как да се предпазим?

Най-удачният метод за превенция на заболяването по време на бременност е носенето на медицински ластични чорапи, предписани от специалист. Ако сте предразположени или вече страдате от хронична венозна болест, удачно е да провеждате профилактичен преглед веднъж годишно. Прегледът е абсолютно безболезнен и безвреден.

Как се лекуват разширените вени?

Решаването на проблема с вече съществуващите разширени вени се осъществява чрез т.нар. минимално инвазивни методи за лечение (по-известни като „безкръвни“ методи). Този тип лечение е според най-съвременните световни стандартни, прилагани в цял свят, вече достъпни и в МБАЛ „Надежда“. Важно е да знаете, че при използването на тези иновативни методи не се прилага обща или спинална упойка, няма болничен престой, няма разрези, шевове и белези.

Разговора проведе Даниела Георгиева