Драги читатели, срещаме Ви с д-р Ковачев, акушер-гинеколог, МЦ „Д-р Сигридов“. Какво ни сподели той, ще научите от следващите редове…

Пациентите споделят за Вас, че подхождате с голямо внимание и индивидуален подход към тях, което им дава увереност по пътя, който изминават. Често този път никак не е лесен, но, ако трябва да обобщим, какви са най-често случаите, които поемате?

Първо искам да благодаря за поканата. Искрено се надявам да бъдем максимално полезни за читателите. По отношение на пациентите – те са преди всичко хора, с техни съдби, премеждия, радости и разочарования. Затова е повече от необходимо да разбереш какво очаква всеки един пациент от теб, да му покажеш, че ти си там, за да му помогнеш. За съжаление, зачестяват случаите на двойки с репродуктивни проблеми, като причините за това са много различни. В повечето случаи проблемите са комплексни. Например – пациентка със Синдром на поликистозни яйчници и партньор с нарушения в спермограмата. Ако трябва да посоча най-често срещания проблем в моята практика, то това е мъжкият фактор, който за жалост, често бива пренебрегван. Жената и мъжът са едно цяло в процеса на създаване на поколение, затова трябва да бъдат разглеждани заедно.

Преживявате ли лично всяка история или успявате да овладеете емоциите, запазвайки единствено лицето на професионалист?

В началото преживявах лично почти всяка съдба, но впоследствие разбрах, че за да съхраня себе си, трябва да оставя емоциите и чувствата настрани. Въпреки това и до ден днешен се появяват истории, към които не мога да остана безразличен. Всеки пациент е различна книга, която трябва да бъде прочетена и разбрана, разбира се --  очаква се краят да е щастлив.

Прокървяват ли все повече жени в ранна бременност и изобщо какво трябва да знаем за рисковата бременност и необходимостта 9-те месеца да бъдат „на легло“?

Не бих казал, че все повече жени прокървяват в ранна бременност. По-скоро все повече бременни търсят лекарска помощ при наличието на този симптом, тъй като са все по-информирани какво може да означава това. В моята практика причината за това най-често се дължи на самата имплантация на плодния сак в лигавицата на матката или на изразено в различна степен „отлепване“ на този сак, като причините могат да бъдат много – имунологичен или генетичен проблем, възпаление в матката, вирусна и/или бактериална инфекция. Друга причина може да бъде образуването и „миграцията“ на плацентата. Моят съвет е при такова състояние да се търси специализирана лекарска помощ и да се наложи необходимата терапия. Тук бих искал да вмъкна, че не препоръчвам винаги прием на прогестеронови препарати за „задържане“ или спиране на кървенето, освен ако не се установи прогестеронов дефицит при контролно изследване на нивата му в кръвта, защото от друга страна приемът на тези препарати крие рискове за здравето на бременната. Впоследствие, ако има хематом и се вземат адекватни и навременни мерки, той би следвало да се резорбира, така че не е необходимо да се лежи 9 месеца. Дори залежаването би било по-опасно, отколкото движението – създава предпоставки за сгъстяване на кръвта, покачване на собственото тегло, което увеличава риска от развитието на някои заболявания в хода на бременността. Все пак тя е физиологичен процес, а не патологичен.

Какви са Вашите препоръки при повтарящи се спонтанни аборти или имплантационни неуспехи?

Лично аз имам по-холистичен подход и преди да търся причината за тези неуспехи, трябва да съм сигурен, че двойката е в добро здравословно състояние и затова не бих търсил проблема само в една точка. Причините за аборт могат да бъдат много, както и тези за липса на имплантация при инвитро процедурите. Съветите зависят от конкретния случай и неговата предистория.

Важно е да се подготвим за бъдещата бременност – как?

Да, това е факт, особено сред тези с предходни неуспешни бременности или проблемни такива. Хубаво е преди започването на опити за забременяване вътрешната среда на бъдещия майчин организъм да се приведе в една перфектно балансирана форма. Това най-често става след провеждането на някои изследвания и корекция на необходимите „точки“. Това е важно, защото различните витамини участват в редица важни физиологични процеси, които имат отношение не само към майчиното здраве, а и към правилното функциониране и развитие на плода. Например дефицитът на витамин В6 може да доведе до функционални нарушения в мозъчното развитие. Дефицитът на Витамин Д може да доведе до нарушения в развитието на опорно-двигателния апарат на плода. Често се подценява и здравето на храносмилателната система. Дисбалансът в чревния микробиом може да доведе до сериозни нарушения в усвояването на редица важни вещества, витамини, минерали и т.н. Затова препоръчвам на моите пациенти да обърнат сериозно внимание и да се запознаят с ефекта на техния чревен микробиом върху бебето.

Къде е допирната точка между репродуктивната медицина и ендоскопската хирургия?

Това е интересен въпрос. В моята практика често се налага да се прибягва до ендоскопските манипулации, за да се отстрани причина за стерилитет – било то миома, ендометриоза, полип на ендометриума и т.н.. Често след такива манипулации настъпва спонтанна бременност. Бих казал, че така наречената „репродуктивна хирургия“ е една огромна и важна част от репродуктивната медицина.

Кои са най-важните стъпки при проследяване на рискова бременност и какви грешки често допускат някои лекари?

Трябва да уточним какво е „рискова бременност“ и реално съществува ли такова понятие. Защото няма унифицирано определение за този термин. Една бременност може да бъде усложнена от много фактори – придружаващи заболявания, травми, социално-икономически статус и др. Това налага нейното проследяване на женска консултация и провеждането на съответните изследвания. Например – имам пациентка с близнаци, след инвитро процедура и редица придружаващи заболявания – високи стойности на кръвното налягане, инсулинова резистентност, обезитет. Моят съвет към нея е стриктно и регулярно проследяване на кръвните показатели и редовно следене на биометричните показатели на бебетата. Това, което съм й поставил като задължителна точка, е спорт – максимално движение и правилен хранителен режим. Не бих си позволил да коментирам работата на колегите, но ако трябва да посоча едно нещо – то това е безразборното и безпричинно изписване на прогестеронови препарати, особено в първия триместър на бременността, както и липсата на холистичен подход.

„Тромбофилията“ – винаги ли е необходима терапия, в кои случаи не се налага, хематолог ли следва да се ангажира с назначаването на лечение?

Тромбофилията е състояние, което допреди 20 години не е било познато на нашата територия. Благодарение на д-р Иван Сигридов преди около 15 години добива популярност сред нашите географски ширини. Проблем е това, че все още малко лекари разбират същността на значението „тромбофилия“ и управляването й. Отдавна е известно, че мутацията в гена MTHFR не се свързва само със затруднение в усвояването на фолиевата киселина в основната й форма, а също и със затруднение в детоксикацията на организма, повишаване стойностите на хомоцистеин, който във високи стойности е изключително токсичен за ембрионите. Съществуват и други патологични мутации в някои гени, които са свързани с повишен риск за спонтанни аборти, като например VEGFA и TAFI, водещи до нарушение в неоангиогенезата и фибринолизата. За съжаление, честотата на различните патологични гени сред жените е доста висока: една на всяка три жени е носител на някоя от мутациите, но не винаги се нуждае от антикоагулантна терапия. Понякога е напълно достатъчно да се следи коагулационния статус периодично и добре запознат акушер гинеколог би се справил с назначаването на терапия.

NK клетъчна активност – как се изследват, защо и каква терапия се прилага?

Взима се венозна кръв за изследване. Най-често се прави при повтарящи се спонтанни аборти, с цел да се установи състоянието на имунната система на пациентката, тъй като NK (Natural killers) са клетки на вродения имунитет. Те „атакуват“ ембрионите още в ранните срокове на бременността, защото половината от генетичния им материал е чужд за майчиния организъм. В някои случаи решаването на този проблем се оказва достатъчно, за да се постигне една успешна бременност. Терапията е индивидуална, прилагат се основно медикаменти, потискащи имунитета.

За финал…

Надявам се с този разговор да сме били полезни на повечето от двойките с репродуктивни проблеми. Бих ги посъветвал да не се притесняват да се обърнат към специалист, да съумяват да преодоляват притесненията и страховете си. Ще се радвам отново да имаме възможност да разговаряме и по други въпроси, вълнуващи двойките, които планират или очакват скоро своето бебе.