Всеки един от нас е запознат с жизненоважната роля на хормоните за човешкото здраве. Сами по себе си хормоните са един вид химикали, които се синтезират от жлезите в ендокринната система. Те биват транспортирани чрез кръвния поток до таргетните клетки, тъкани и органи и образно казано предават съобщения, с които индикират органите какво, как и кога да правят.

И ОЩЕ...

Хормоните са важни за регулацията на повечето основни телесни процеси, включително апетит и метаболизъм, цикли на сън, репродуктивни цикли и сексуална функция, телесна температура и настроение, така че евентуален хормонален дисбаланс може да повлияе на широк спектър от телесни функции.

ПРОБЛЕМИТЕ

Хормонален дисбаланс би могъл да възникне, когато в тялото се синтезира твърде много или твърде малко от даден хормон. Поради ключовата им регулаторна роля в организма, дори малки отклонения в синтеза на хормоните могат да предизвиват дискомфорт и неспецифична симптоматика – умора, наддаване на тегло, акне, кожни обриви, метаболитни смущения, депресивни състояния и др.

ЗАЩО?

Хормоналният дисбаланс е по-често срещан по време на пубертета, както и при жените по време на месечния цикъл или бременността. Но има хора, които страдат от системен хормонален дисбаланс. Честа причина за това са външни фактори, като стрес, нередовно хранене или прием на хормонални лекарства. Хормоналният дисбаланс обаче може да бъде причинен и от всяко медицинско състояние, което засяга ендокринната система или жлезите. Изключително важното е, ако забележим някакъв нехарактерен или особен за нас симптом, веднага да се консултираме с квалифициран здравен специалист, така че да получим подходящо лечение, независимо дали то включва прием на медикаменти, допълнителни терапии или предприемане на промени в начина на живот, за да възстановите баланса и доброто ни здраве.

Ето и някои от най-характерните признаци, по които може да допуснете, че страдате от хормонален дисбаланс и при наличието на които е препоръчително да се консултирате със специалист:

НЕОБЯСНИМА ПРОМЯНА НА ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО
Редица състояния, свързани с хормоните, могат да причинят наддаване или редукция на телесното тегло, като например хипофункция на щитовидна жлеза (когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони, които регулират метаболизма), синдром на поликистозните яйчници, инсулинова резистентност, висок пролактин, кортизол, наближаваща менопауза. Какво да направите: Ако страдате от необяснимо покачва- не или редукция на телесното тегло, без това да е свързано с промяна на начина на живот и хранене, е добре да се консултирате с ендокринолог, за да проверите статуса на щитовидната жлеза, половите и/или останалите ендокринни хормони.

КОЖНИ ПРОБЛЕМИ

Хроничното акне при възрастни може да е признак за ниски нива на естроген и прогестерон и високи нива на андрогенни хормони и както и на синдром на поликистозните яйчници. По същата логика хормоналният дисбаланс по време на бременност или менопаузата е способен да предизвика сърбеж на кожата, но имайте предвид, че сухата кожа е симптом и на проблемите с щитовидната жлеза. Какво да направите: Ако смятате, че кожният проблем не е свързан или причинен от хормонален дисбаланс, можете да се консултирате с дерматолог, за да установите и лекувате основния проблем, довел до появата на този дискомфорт.

ГЛАВОБОЛИЕ

Много жени страдат от главоболие поради хормонални промени по време на менструалния цикъл, бременност или менопауза. Какво да направите: Водете си дневник на пристъпите на главоболие, както и на съпътстващите симптоми. С помощта на вашия лекар опитайте да идентифицирате причините за главоболието. Хранете се по малко и редовно, и осигурете на тялото достатъчно време за сън. Движете се и прекарвайте повече време навън сред природата, отдайте се на активности и дейности, които биха ви помогнали да преодолявате и да се справяте със стреса от ежедневието. Хидратирайте добре тялото си. Ако тези техники не помагат, консултирайте се с лекар за други причини за пристъпите на главоболие.

ОБИЛЕН И/ИЛИ БОЛЕЗНЕН МЕНСТРУАЛЕН ЦИКЪЛ
Ако болезненият цикъл е придружени от друга симптоматика, като коремна болка, честа нужда от уриниране, болки в кръста, констипация и болка и дискомфорт по време на полов акт, това означава, че бихте могли да имате миома. Миомите са доброкачествени образования, които произхождат от гладката мускулна тъкан на матката (миометриума). Точната причина за поява на миома е неизвестна, въпреки че се смята, че те се хормоналнозависими и се стимулират от високи нива на естроген. Рискови фактори за поява на миома на матката са възрастта, генетичната предразположеност, етнически произход, тегло и хранителни навици.

Какво да направите: В случай че страдате от гореописаните симптоми, консултирайте се с квалифициран здравен специалист -- гинеколог, който може да назначи терапия и лечение. В тежки случаи или при неефективност на предписаните медикаменти може да се помисли за хирургична интервениция, но при всички случаи е добре да се предпри- емат промени в начина на живот и хранене и балансиране на репродуктивните хормони и отстраняване на естрогеновата доминантност (при наличие на такава, разбира се).

НИСКО ЛИБИДО

Ниското либидо е особено често срещано при жени, преминаващи през перименопаузата или менопаузата поради спадащи нива на естроген и тестостерон. Други симптоми на менопауза като нощно изпотяване, умора, лошо настроение и безпокойство също могат да окажат влияние върху сексуалния ви живот. Какво да направите: Ако преминавате през менопаузата, може да пожелаете да се консултирате със специалист. Ако сте жена в репродуктивна възраст и страдате от занижено либидо, то хормоналният дисбалнанс не бива да се подминава като опция. В този случай консултацията с гинеколог и ендокри- нолог е задължителна.

ПРОБЛЕМИ С ФЕРТИЛНОСТТА

Хормоналният дисбаланс е една от водещите причини за женското безплодие. С променящите се нива на репродуктините хормони фертилността на жената естествено спада след 35-годишна възраст. Високите нива на фоликулостимулиращ хормон
(FSH) могат да намалят шансовете на жената да забременее.
До същите проблеми може да доведат и ниските нива на лутеинизиращ хормон (LH), който стимулира яйчниците да освободят яйцеклетка и да започнат да синтезират прогестерон. Ранната менопауза и други, свързани с хормоните състояния, наприер поликистозни яйчници, могат да повлияят негативно на фертилитета на жената.
Какво да направите: Помолете вашия гинеколог да изследвате репродуктивните хормони. Ако неуспешно опитвате да забременеете повече от една година и сте на възраст над 35, тогава може да помислите за консултация с експерт по репродуктивно здраве. Променете навиците си на живот и хранене – важно е да се храните природосъобразно, здравословно и разнообразно, както и да регулирате теглото си. Изключете проблем с щитовидната жлеза, както и дисбаланс в репродуктивните хормони.

ПРОМЕНИ В НАСТРОЕНИЕТО

Женският полов хормон естроген оказва въздействие върху невротрансмитерите в мозъка, включително върху серотонина (известен като хормонът на щастието). Колебанията в естрогена могат да причинят предменструален синдром (ПМС) или депресивно настроение по време на перименопаузата (фазата преди менструалания цикъл да спре напълно) и менопаузата. Какво да направите: Ако често изпадате в депресивни състояния и страдате от повишена тревожност в ежедневния ви живот, тогава промените в начина на живот и хранене, като на- пример по-висока двигателна активност, редукция приема на алкохол, отказване от тютюнопушене, билки с успокояващо действие (маточина, лайка и др.) могат да подобрят настроението и общото състояние. Воденето на дневник на симптомите също ще помогне на вас и вашия лекар да уста- новите дали хормонални промени са причина за промените в настроението ви.

БЕЗСЪНИЕ И НЕСПОКОЕН СЪН

По време на перименопаузата и менопаузата яйчниците постепенно произвеждат по-малко естроген и прогестерон, които насърчават съня. Падащите нива на естроген също могат да до- принесат за нощно изпотяване, което нарушава съня ви, води до умора и липса на енергия. Какво да направите: Първата стъпка е да получите точна диагноза. Ако преминавате през перименопауза или менопауза, обсъдете симтома- тиката си с лекар. Можете също така да предприемете лесни стъпки за подобряване на съня си, като например да носите памучни нощни дрехи, да спите между памучни чаршафи, да поддържа- те спалнята си хладна и възможно най-тъмна, да спортувате и да намалите приема на алкохол и кофеин, да се храните леко, особено вечер, да медитирате, да преустановите употребата на електронни устройства вечер непосредствено преди сън.

ВАГИНАЛНАТА СУХОТА

Тя най-често се причинява от спадане на нивата на естроген, особено по време на перименопаузата и менопаузата. Приемът на противозачатъчни хапчета или антидепресанти също може да промени нивата на хормоните, което да доведе до тези усещания на дискомфорт. Какво да направите: Практическите стъпки включват употреба на интимни душ гелове без аромат и лубриканти на водна основа. Ако симптомите продължават и се задълбочават, проверете нивата на естроген.

ОСТЕОПОРОЗА

Падащите нива на естроген по време на перименопаузата и менопаузата могат да доведат до загуба на костна плътност. До загуба на същата може да доведе и недохранването и развитието на липси и дефицити поради непрестанно спазване на диети. Какво да направите: Често жените не осъзнават, че имат чупливи кости, докато не получат фрактура, поради което е важно да приемете промени в начина на живот, за да подобрите здравето на костите си, докато достигнете средна и зряла възраст, както и след това. Силовите тренировки с тежести, както и движение със собствено тегло --  бягане, тенис или танци, съчетани със здравословна диета, включваща природни източници на калций и витамин D, могат да бъдат от полза.

Текст: Яна Данаилова, магистър по физиология на човека и магистър по хранене. Автор, чиято лична житейска кауза са здравето и здравословният начин на живот. Тя е сертифициран преподавател по йога, председател е на сдружението на Нутриционистите в България, докторант по икономика, майка на три деца, управител на собствен бизнес и е ангажирана с общественополезни каузи, посветени на спорта и здравето.