За много хора инвитро процедурите са свързани с тежък емоционален товар. Ако минавате по този път, вероятно се сблъсквате с различни емоции, немалко от които отрицателни и трудни за понасяне. Важно е да знаете, че всички те са напълно нормални и не сте сами. Една от 6 двойки в световен мащаб страда от безплодие.

Когато емоционалният товар на инвитрото стане непоносим и усетите, че репродуктивният проблем превзема целия ви живот, е време да потърсите подкрепа. Но преди това има няколко лесни стъпки, с които можете да си помогнете, за да се чувствате по-добре преди, по време и след инвитро процедура:

 • ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ.

Инвитрото е процедура, състояща се от няколко етапа, а всеки от тях крие риск от неочакван обрат и потенциално разочарование. Важно е да сте запознати какво предстои на всеки от тези етапи. Познаването на процедурата може да ви помогне да се справите със страховете от нея, ако изпитвате такива. Всичко познато е по-малко плашещо. Яснотата относно различните стъпки ви помага да не се претоварвате с много информация наведнъж и да си дадете достатъчно време да осмислите всичко преди вземането на важните решения.

 • ЗА СМИСЪЛА НА СТРАДАНИЕТО.

Понякога продължителните опити за зачеване и множеството процедури могат да накарат човек да изгуби от поглед крайната цел, към която се стреми. Ако страдате от безплодие, може би често имате усещането, че животът ви минава в очакване на нещо, което така и не се случва. В тези случаи е важно като двойка да си припомните защо сте тръгнали по този път заедно и какъв е смисълът на всичко това, дори и в най-трудните моменти. 

Емоционалният товар на инвитро процедурите - I част

 • НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАЗПОЗНАВАТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ И ДА ГИ НАЗОВАВАТЕ С ИМЕНАТА ИМ.

Най-вероятно всеки от двамата партньори изпитва различни емоции по време на процедурата. Важно е да знаете, че всички те са напълно нормални и не бива да се чувствате виновни, заради това, че ги изпитвате. Полезно за всеки от вас и поотделно, но и като двойка, е да работите върху това да разпознавате емоциите си и да ги назовавате с имената им. Това ви помага да ги приемете. Дайте си нужното време да ги изживеете. Това ще ви помогне да не се чувствате объркани или изгубени.

 • ИДЕНТИФИЦИРАЙТЕ КАКВО ЗАВИСИ ОТ ВАС И КОЕ Е ИЗВЪН ВАШИЯ КОНТРОЛ.

Често хората се затрудняват да се освободят от желанието си да контролират всичко. Когато става въпрос за инвитро процедури, доверието в лекаря е едно от най-важните неща. Идентифицирайте какво зависи от вас, какво зависи от лекаря и неговия екип и какво е напълно извън контрола на всички ви. Следвайте инструкциите на лекаря и направете това, което зависи от вас и вашите усилия. Всички тревоги за неща, които са извън вашия контрол, ще ви причинят излишен стрес, в момент, в който трябва да си осигурите спокойствие.

 • НЕ СЕ СРАВНЯВАЙТЕ С ДРУГИТЕ.

Част от живота на двойката е общуването ѝ с други двойки – близки или приятели. Всяка двойка има своя уникален път, събитията в него са различни и настъпват в различен момент. Избягвайте да се сравнявате с други двойки. Сравнявайки се, може да се почувствате сякаш срещу вас е извършена несправедливост и ви е отнето нещо, което ви се полага по право. Емоции като гняв и завист са напълно нормални в този случай, важно е да ги разпознаете и приемете, да не изпитвате чувство за вина за тях, а да работите за преодоляването им, защото те ви натоварват.

 • ГОВОРЕТЕ ПО ТЕМАТА С ПРИЯТЕЛИ И БЛИЗКИ.

Определете колко от своята история сте готови да споделите, а също така и с колко широк кръг от хора сте готови да говорите за това. Не е нужно да споделяте всичко с всички, но говоренето помага. По този начин споделяте част от емоционалния товар на преживяното от вас, а има вероятност да откриете хора, които минават през същото. 

 • ПЛАНИРАЙТЕ ДЕЙНОСТИ, КОИТО ВИ ПОМАГАТ ЗА СПРА ВЯНЕ СЪС СТРЕСА.

Инвитро процедурите са съпътствани с много напрежение. За да се справите със стреса, се старайте да включвате в ежедневието си дейности, които ви носят удоволствие. Хобита, време с домашния любимец, разходки сред природата, романтична вечеря или филм – всичко това ще ви помогне, поне за кратко, да не мислите за трудностите на инвитро процедурата.

 • ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ВИДИТЕ ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СТРАНИ.

Устремени към мечтата, често хората са твърде фокусирани върху крайния резултат. Дори и в най-неблагоприятната развръзка при инвитро процедурата може да има нещо положително – насоки за лекарите, какво да променят следващия път или ценна информация по пътя към правилната диагноза. Радвайте се на всеки малък успех през различните етапи от процедурата, дори и крайният резултат невинаги да е очакваният.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

 • ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ВРЪЗКАТА СИ.

Говорете помежду си, споделяйте с партньора си мислите си и чувствата си. Бъдете конкретни относно очакванията си един към друг. Безплодието и инвитро лечението могат да лишат връзката ви от романтика и спонтанност. Освободете си време и пространство за различни дейности и разговори, които не са свързани с репродуктивните проблеми.

Споделената отговорност по отношение на целия процес е много важна, за да не се чувства някой от партньорите сам или изолиран. Добре е и двамата да са въвлечени в протокола на инвитро лечението и да следят заедно инструкциите от лекарите. Освен чувството за споделеност, по този начин има по-голяма вероятност да бъдат избегнати неволни грешки при приема на лекарствата и спазване на инструкциите.

Пандемията с COVID-19 усложни ситуацията за двойките, които минават през инвитро процедури. В повечето клиники не се допускат придружители, което може да накара мъжа да се чувства изолиран, а жената сама и лишена от подкрепа. За да избегнете това, бихте могли да обсъдите предварително дали всеки от вас има някакви въпроси към лекаря и да направите списък. Бихте могли, ако докторът ви е съгласен на това, да запишете кратко видео, което да покажете на партньора си.

 • ГРУПИ ЗА ВЗАИМОПОМОЩ.

Участието в група за подкрепа може да ви помогне да се справите с чувството на изолация, което понякога двойките, минаващи през инвитро процедури, изпитват. Доказано е, че групите за подкрепа на хора със сходен опит имат много ползи за участниците в тях. Ако се включите в група за подкрепа на живо или онлайн, най-вероятно ще се усетите много добре разбрани и сякаш можете да говорите свободно за преживяванията си, без никакво осъдително отношение. Ще получите ценна информация и съвети от първа ръка. 

 • ОБСЪДЕТЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПОТЪРСИТЕ ПОМОЩ ОТ ПСИХОЛОГ ИЛИ ТЕРАПЕВТ.

Ако усещате, че ви е трудно да се справите сами и нищо не ви помага, можете да се обърнете към професионалист, който да ви окаже подкрепа. Вече има психолози и терапевти, които специализират в областта на емоционалната подкрепа на хора и двойки, сблъскващи се с безплодие или минаващи през инвитро процедури.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Всички двойки, минаващи през това, имат своята собствена инвитро история и тя е уникална и различна. Някои завършват със сбъдване на мечтата за собствено дете, други с много болка, тъга и научени уроци по пътя, трети продължават с години без никаква гаранция за щастлива развръзка. Важното е по своя инвитро път да полагате грижи – както за физическото си здраве, така и за психическото. Не забравяйте, че не сте сами по този труден път и винаги можете да потърсите и откриете подкрепа, както помежду си, така и от близки, приятели, други хора, които минават през същото, или от психолог/терапевт.