Децата несъмнено са наша благословия, наше най-голямо щастие и сбъдната мечта.

За жалост, все повече двойки у нас страдат от един или друг вид репродуктивни смущения. Репродуктивното здраве е една от темите, които ме вълнуват изключително много и неслучайно! Аз самата напоследък твърде често се срещам с клиенти, които опитват месеци наред да създадат свое поколение, но безуспешно. Според официалната статистика около 150 000 двойки у нас имат репродуктивни проблеми, но според специалисти реалният им брой е дори по-висок. Нараства и броят на родените деца чрез инвитро, които според данните на Центъра за асистирана репродукция са над 7 500 деца. 

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

България се намира в „демографска смърт“. Не само, че децата ни масово напускат пределите на родината, заминават за чужбина, за да учат и да живеят там, но и все по-голям брой от семействата, които остават тук, не успяват да се сдобият със свои собствени деца по естествен път. На генетика ли се дължи това или сериозно влияние оказват житейските ни навици и факторите на околната среда. Факт е, че нашите родители, още повече бабите и дядовците ни, не са се сблъсквали толкова често с репродуктивни проблеми.

И ако епигенетиката оказва толкова значимо неблагоприятно влияние, не е ли време е да се замислим!? Като родители на поколението, което сега расте и в бъдеще предстои на свой ред да създава свои деца.

enlightenedИ така…

Първо – нека изясним какво влагаме в израза репродуктивни проблеми и кога можем да считаме, че дадена двойка има проблем да създаде спонтанно свое поколение.

За инфертилитет може да се говори, когато в продължение на минимум една година, при активен полов живот на двойката без използване на предпазни средства, не настъпва желана бременност. Този срок важи за двойки, при които възрастта на жената е до 35 години. Ако тя надхвърля тези години, с оглед увеличаване шансовете на зачеване с асистирана репродукция, този период е 6 месеца. Ако опитите на една двойка да създаде свое поколение надхвърлят във времето тези срокове, разумно е двойката да се насочи към консултация със специалист по асистирана репродукция, който да оцени физиологичния статус, както на жената, така и на мъжа и се вземат своевременни мерки за постигане на желана бременност.

Липса на бременност - все по-често причината се крие у мъжа

Обикновено статистиката сочи равномерно разпределени на мъжкия и женския фактор за ненастъпването на бременността. В 1/3 от случаите причините са само при жената, в 1/3 – само при мъжа и 1/3 – заради проблеми и при двамата партньори.

Репродуктивните проблеми, засягащи жената, най-често са:

 • Увреждания на яйцеклетките (например хромозомни аномалии, които пречат за развитие на бременност);
 • Понижено качеството на яйцеклетките с напредването на възрастта;
 • Ановулаторни цикли (най-често поликистозни яйчници);
 • Обструкция на фалопиева тръба – това състояние възпрепятства сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, както и на евентуално вече оплодената яйцеклетка да стигне до марката;
 • Ендометриоза – състояние, при което тъкан от лигавицата на матката (ендометриална тъкан) прораства извън нея, обикновено в коремната и тазовата кухина;
 • Отклонения от оптималните нива на половите хормони – лутеинизиращ хормон, фоликустимулиращ хормон,  прогестерон, пролактин, естрадиол и др.;
 • Възраст над 35 години.

Репродуктивните проблеми, засягащи мъжете, най-често са:

 • Проблеми с качеството на семенната течност – такива състояния могат да бъдат:
  - астенозооспермия (намалена подвижност на сперматозоидите в еякулата);
  - тератозооспермия (увеличение в концентрацията на сперматозоиди с неправилна форма в спермата);
  - азооспермия (отсъствие на сперматозоиди в еякулата);
 • Ниски нива на хипофизни хормони, които засягат функцията на тестисите – лутеинизиращ и фоликустимулиращ хормон или високи нива на пролактин; 
 • Наличие на антиспермални антитела (протеини, които нарушават функцията на сперматозоидите)‘ 
 • Генетични фактори – най-често това са хромозомни аномалии, засягащи производството на сперматозоиди;
 • Възраст на мъжа над 45 години

Репродуктивните специалисти и хирурзи допринасят изключително много за постигане на желаната бременност и нейния успешен и щастлив край…

Но нека бъдем честни и да си поговорим за факторите, които оказват съществено влияние върху способността ни да създаваме поколение. Репродуктивните проблеми често произлизат от житейските ни навици, а техният ефект се натрупа години на ред.

Акупунктура в помощ на мъжкия фертилитет

Както е важно храненето на жената по време на бременността, така е важно и храненето преди самата бременност, защото овоцитът зрее в тялото на майката дълго преди да се стигне до желаното зачеване. Това се отнася и за мъжа. Неговите хранителни и житейски навици като пушене, злоупотреба с алкохол и наркотици, прием на лекарства, липса на двигателна активност могат да затруднят сперматогенезата и да влошат състоянието на сперматозоидите. 

Стресът също играе критично влияние върху репродуктивните способности и на двата пола. Липсата на достатъчно сън, ежедневният стрес, които обикновено са съпроводени със стимуланти като кафе, енергийни напитки и дори медикаменти, са сред факторите, които влошават репродуктивното здраве, така както влияят и на всички останали органи и системи в човешкото тяло. 

Едни от най-често срещаните проблеми при жените са ендометриозата, синдромът на поликистозни яйчници, проблемите с щитовидна и надбъбречните жлези. Те от своя страна са свързани с хормонален дисбаланс, който се влошава при неправилно хранене, липса на достатъчно сън и прекомерен стрес.

Доброто женско хормонално здраве зависи от баланса между естроген и прогестерон. За балансиране на тези хормони са важни други органи и системи като черен дроб, надбъбречни жлези, щитовидна жлеза и лимфна система. Надбъбречните жлези са "стресовата" жлеза на човешкото тяло. Те му помагат да се справи както с остър, така и с хроничен стрес. Но те са и резерв за производството на полови хормони – естроген, прогестерон и тестостерон. Когато тялото е подложено на стрес, надбъбречните жлези произвеждат хормона кортизол. По време на прекомерен стрес тялото преобразува прогестерона в кортизол. 

В резултат на това хроничният стрес може да изчерпи прогестерона и да доведе до доминиране на естрогена. Факторите, които могат да повлияят негативно на надбъбречните жлези са прекомерната консумация на захар, рафинирани храни, трансмазнини и високопреработена храна, алкохол, кофеин, стимуланти и тютюнопушене, противозачатъчни и някои други лекарства, както и прекомерният стрес, нарушения в съня и хронични инфекции. 

Репродуктивните проблеми и техните дълбоки психологически корени

Щитовидната жлеза е основен регулатор на телесния метаболизъм и всяка клетка в тялото зависи от хормоните на щитовидната жлеза. Ако щитовидната жлеза не функционира оптимално, жената може да изпитва симптоми като наддаване на телесно тегло, запек, суха кожа, хронична умора, депресия и летаргия, понижено либидо и намалени репродуктивни способности. 

И щитовидната жлеза, и яйчниците се нуждаят от йод за оптимално производство на хормони. Така че, ако щитовидната жлеза не получава необходимите за своето функциониране хранителни вещества, най-вероятно и яйчниците няма да функционират оптимално. Това може да резултатира в хормонален дисбаланс и доминиране на естрогена. Излишъкът от естроген потиска синтеза на хормони на щитовидната жлеза, което задълбочава проблема. 

Важно е да знаем, че чрез балансирано и разнообразно хранене и добри житейски навици сме в състояние да подобрим значително сперматогенезата и качеството на овоцитите. Животът не само се поддържа чрез микро и макронутриенти. Той се създава чрез тях и ако в тялото на мъжа или жената липсват есенциалните за репродуктивното здраве нутриенти, то зачеване може никога да не настъпи. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

За да се нормализира хормоналния баланс, са необходими промени в целия начин на живот, включващи управление на стреса, редовна физическа активност и подобряване на хранителните навици. 

Следва продължение…