Текст: Д-р Гергана Марковска-Калчева. Тя е завършила „Кинезитерапия“ в НСА „Васил Левски”, преминала е държавен стаж в Лисабон, магистър в областта на ортопедията и травматологията и китайските традиционни методи. Придобива научно-образователна степен „Доктор” на тема „Скрининг и кинезитерапия при деца с постурални нарушения”. Завършила е редица допълнителни курсове и квалификации по иглотерапия, мокситерапия и аурикулотерапия, абдоминална акупунктура, иглотерапия при ендометриоза, репродуктивни проблеми и менопауза, суха игла, лимфен дренаж и други. Преподавател е в НСА „Васил Левски”. Успешно действа в посока разрешаване на неразрешимите казуси в репродуктивната медицина.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Специално за ,,9 месеца‘‘ д-р Гергана Марковска-Калчева споделя любопитни подробности за репродуктивните проблеми при мъжете и по-конкретно – как биха могли да бъдат разрешени.

КОЙ Е ПЪТЯТ КЪМ УСПЕХА?

Съществуват много различни пътища, за да постигнем дадена цел. Както в западната, така и в китайската медицина има големи постижения през изминалия век за лечение на редица заболявания и за подобряване качеството на живот. Когато използваме най-доброто и от двете, се увеличава успеваемостта значително.

Резултатите

Това, което се наблюдава при мъжете след провеждане на акупунктура, е значително повлияване качеството на семенната течност и броя на сперматозоидите.

Пълен контрол…

Иглотерапията регулира всички системи в човешкото тяло, хармонизира енергията и премахва патогенните фактори. Чрез нея засилваме имунната система, подобряваме кръвообращението към репродуктивните органи (намаленото кръвообращение е една от причините за влошена функция на репродуктив ните органи) регулираме хормоните, намаляваме стреса, повишаваме енергийните ресурси.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ПЪРВАТА СРЕЩА

Първата среща преминава в беседа с пациента, разпитвам го за проблема, който има. Тук се крие важна информация за последващата терапия, която ще проведа. Оглеждам езика и лицето, както и пулса – те са от съществено значение. Всички тези неща ни показват какво трябва да засилим и какво да редуцираме при терапията. След което обяснявам подробно как въздейства китайската медицина, какво се случва, когато я прилагаме.

Откровено за болката…

Иглотерапията не е болезнена. Работи се с много тънки иглички, които са стерилни и са еднократни. Доста хора ги е страх, чувайки думата ,,иглотерапия‘‘, но след като направим първата процедура, се убеждават, че страхът им е бил напълно излишен.

Детското отделение в УМБАЛ Бургас получи ценно дарение от младоженци

Колко често…

Процесът на сперматогенеза е около 80—90 дни. Затова е хубаво през този период да се прави акупунктура по един или два пъти седмично. По този начин подобряваме шанса за здрави и витални ембриони, като се увеличава и процесът на имплантация. От практиката ми до тук мога да кажа, че след прилагане на терапията се подобря ва морфологията, подвижността на сперматозоидите, количеството и качеството на семенната течност. Разбира се, всеки пациент реагира по различен начин. Няма универсална формула. Имах пациент, при когото се е налагаше донорски материал, но след 7 месеца иглотерапия показателите бяха толкова подобрени, че докторите се шегуваха с него, казваха му, че вече той може да е донор. При друг пациент за 6 процедури, показателите се бяха подобрили с 15% и жената в момента е бременна.

ИМА ЛИ ОТНОШЕНИЕ НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ КЪМ РЕПРОДУКТИВНИТЕ ПРОБЛЕМИ…

Определено мога да кажа ,,ДА‘‘. Живеем в доста стресиран свят. Храната, която ядем, не е качествена, зеленчуците са пълни с нитрати, в месото има хормони, антибиотици, стабилизатори и оцветители. Ето защо е много важно да се храним със сезонни зеленчуци, месото да е по-изчистено, доколкото е възможно, разбира се. Повечето хора са доста обездвижени, а това води до намаляване на кръвообращението, респективно в малкия таз се получава кръвен застой, това пък от своя страна води до намаляване „храненето“ на репродуктивните органи. А органите, които не се кръвоснабдяват достатъчно, започват да работят със занижени функции.

ТРУДНО ЛИ СЕ ДОВЕРЯВАТ МЪЖЕТЕ

Моите наблюдения показват, че процентът на мъжете, които са скептично настроени, е по голям в сравнение с този на жените. Ако трябва да сравня, може би са 1:4 или 1:5 мъже към жени. Но като цяло, в последно време все повече хора се обръщат към алтернативната медицина, това много ме радва. Там е бъдещето - да сме способни да регулираме системите си чрез собствената си енергия. Най-хубавото е, че този метод за лечение може единствено и само да помогне, не може да ни навреди.

КАК ПОМАГА ИГЛОТЕРАПИЯТА, КОГАТО СЕ НАЛАГА ИНВИТРО

  • Подобрява функцията на яйчниците и качеството на яйцеклетките. 
  • Регулира нивата на хормоните.
  • Подобрява кръвообращението. Намаленото кръвообращение е една от причините за влошена функция на репродуктивните органи. 
  • Намалява стреса и спомага за релаксирането на пациента. 
  • Служи като превенция от конктракции на матката при жените. 
  • Намалява страничните ефекти от приема на лекарства при стимулация. 
  • Подобрява имунната система. 
  • Подорбява семенната течност - по-добро качество и съответно по-голям брой качествени ембриони. 
  • Намалява риска от спонтанни аборти.