Преди няколко дни ви разказахме за случай, в който родители застрашават живота на своето дете, поради факта, че бавят неговата живоспасяваща операция, с мотиви, че не желаят интервенцията да бъде извършена с кръвта на ваксинирани хора. Подробности може да прочетете тук: enlightenedРодители на бебе, чакащо за животоспасявща операция, отказват кръвта на ваксинирани хора

В момента новозеландските власти са поели временно попечителството над бебето. И причината е именно тази - неговите родители блокират животоспасяващата му операция с аргумента, че потенциалните кръводарители може да са ваксинирани срещу COVID-19.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Върховния съд на Окланд разпореди шестмесечното бебе да бъде поставено под частично попечителство. Това позволява да се извърши спешна операция за коригиране на сърдечно заболяване, известно като стеноза на белодробната клапа

Хирургическата процедура е била отложена, тъй като родителите на бебето не са искали да му бъде прелята кръв, която би могла да дойде от донор, ваксинират срещу COVID. „Главният въпрос е дали предложеното лечение е в най-добрия интерес на бебето“, се казва в изявлението на съда. 

Сега детето е под „медицинско попечителство“ до завършване на операцията и възстановяването му, най-късно до края на януари. „Родителите ще имат права над детето си „за всички други цели“ и ще бъдат „информирани във всеки разумен момент за естеството и напредъка на състоянието и лечението на бебето“, се посочва в решението на съда. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Здравните власти са отхвърлили искането на родителите за неваксинирана кръв с аргумента, че това е непрактично и ненужно. 

Източник: https://btvnovinite.bg/