Уважаеми господа, откажете се от мазното, заредете организма си с витамин С… Причината за трудното забременяване на жената често се крие у мъжа и се дължи на понижени показатели на неговата сперма, намаленото количество и слабата подвижност на сперматозоидите.  Върху оплодителната способност на бъдещите татковци влияят -- освен здравословното им състояние, и възрастта, и храната, която консумират.

На 43, с три деца и бременна с близнаци - как ще се справя?!

Бъдещи татковци, ако сте планирали създаване на наследник, обърнете внимание какво ядете. Най-напред се откажете от мазната и тежка храна, и то още сега. И още по-добре, ако го направите завинаги. Известно е, че мъжете, страдащи от затлъстяване, по-често се оплакват от импотентност и имат по-ниски показатели в спермограмата си, отколкото тези, които са с нормално тегло. Данни от медицински изследвания сочат, че качеството на спермата им се влошава при увеличена консумация на мазна белтъчна храна дори и да са със стройна фигура и без проблеми с теглото.

Роналдо и Джорджина загубиха едно от новородените си бебета

Отдавна е известно, че излишните тлъстини в организма повишават нивото на женския хормон естроген. Неслучайно пухкавите и закръглени мъже се отличават с по-женствени черти на лицето и тънък глас. Според редица проучвания пискливият глас при мъжете доста често издава проблеми с потентността.

Така че, господа, добре е да изключите от менюто си мазните кашкавали и сирена, сладкишите, сладоледа, чийзбургерите, които понижават нивото на тестостерона и водят до затлъстяване. Тези два фактора влияят зле както на потентността, така и на качеството на спермата.

10-годишна борба за рожба, 4-годишен син в резултат, а днес - желание за второ дете

Освен това учените смятат, че оплодителната способност на мъжете неотклонно намалява от поколение на поколение поради замърсяването на околната среда, влошеното качество на храната, динамичния начин на живот, зачестилите заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система.

Ако показателите на спермата на 20-годишен здрав мъж се приемат за 100%, то на 40 години те падат съответно на 70% подвижност на сперматозоидите, 50% съдържание на нормални сперматозоиди и  50% жизнеспособност.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

С това се обясняват ¾ от случаите на безплодие на мъжете около 50 години. Според учените плодовитостта им може да се съхрани и да остане на постоянно ниво до 60 и повече години. Но ние живеем неразумно и рано или късно понасяме последствията от това.

От древността е известно, че на плодовитостта на мъжете положително влияе редовната консумация на плодове и зеленчуци с високо съдържание на аскорбинова и фолиева киселина.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Витамин С непосредствено влияе върху производството на сперма. Недостигът му при опитни животни е довел до рязко намаляване на спермата и до частична атрофия на тестисите. А когато в организма им постъпва редовно витамин С в достатъчно количество, спермата им става активна и жизнеспособна. В САЩ е направено изследване на голяма група мъже, чиито резултати от спермограмата не давали надежда за естествено оплождане на жените им. В продължение на 2 месеца доброволците получавали по 1000 мг витамин С дневно. Когато им била направена спермограма, данните показали, че количеството на сперматозоидите се е увеличило почти с 60%, активността им – с 30%, а процентът на аномалните сперматозоиди се е намалил. В същото време се увеличил и броят на забременели съпруги на доброволците.

Да станеш майка над 50-годишна възраст

Разбира се, 1000 мг витамин С е голяма доза за тези, които страдат от гастрит или язва на стомаха. Учените доказали, че и само 200 мг имат положителен ефект, но трябва да се взимат по-дълго време.

Да се определи точната доза индивидуално за всеки мъж е невъзможно, но се предполага, че е достатъчно 3-4 месеца да се приема постоянно витамин С по 200 мг или 2 месеца по 1000 мг за тези, които искат да стават бащи.

Видове упойки при раждане

Специалистите по хранене препоръчват бъдещите татковци да изяждат по 3 портокала дневно, като всеки от тях доставя по около 70 мг аскорбинова киселина. При това не бива да се забравя, че за пушачите тази доза трябва да се удвои, тъй като тютюневият дим елиминира почти 1/3 от витамин С в организма. Ако мъжът има и други проблеми, като простатит например, те трябва да се лекуват паралелно с приема на витамините.

Прекаляване с бирата, виното и силните алкохолни напитки не се препоръчва на мъжете, които се интересуват от показателите на спермата си. Затова, господа, балансирайте менюто си и няма да ви се наложи да търсите помощта на лекарите. 

РАСТЕНИЯ АФРОДИЗИАЦИ - кратка информация за някои от най-популярните растения, усилващи сексуалното желание, ще ви бъде от полза:

ГИНКО БИЛОБА

Това невероятно растение е известно със способността си да въздейства благоприятно на паметта, но е по-малко известно като афродизиак. Действа отпускащо на стените на кръвоносните съдове, увеличава циркулацията на кръвта и стимулира ерекцията. Изследванията показват, че при мъже с отслабнала потентност подобряването настъпва след 6-8 седмици редовна употреба, а след 6 месеца при половината пациенти се наблюдава пълно възстановяване на потентността.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Освен че жълтият кантарион е известен като женска билка, той се използва като лек за добро настроение и като средство, стимулиращо сексуалната активност на хора, подложени на стрес и депресия. Понижената сексуална активност е показател за ранен или среден стадий на депресия. Билката се препоръчва на всички, които са загубили желанието си за секс поради физическа преумора, стрес, лошо настроение.

ЖЕНШЕН

Използва се в азиатските страни повече от 7000 г., действа като стимулатор, възстановява  физическата и умствената енергия, усилва концентрацията, зарежда със сила. Растението помага да се приспособяваме по-бързо към неблагоприятните условия на околната среда, при умствена и физическа преумора. Нормализира хормоналния баланс на организма, усилва процесите на метаболизма и увеличава притока на кръв към гениталиите. Препоръчва се при отсъствие на сексуално желание поради стрес, преумора или нарушено ниво на хормоните. При високо кръвно налягане е добре да се консултирате с лекар.

Текст: Драгомира Сиракова