Талантливата Преслава Мръвкова е отдадена на четирите си дъщери и преподава пеене. „Музиката е в душата ми, тя ми помага през цялото време. И сега, когато не съм изтощена от нощните барове, имам много за себе си. Преподавам пеене и това също е вдъхновяващо за мен. Пеем и с децата вкъщи и по улицата до магазина“, казва една от финалистките в третия сезон на „Мюзик айдъл“. Певицата споделя още пред „9 месеца“, че мъжът й Георги и дал морална подкрепа и сигурност, за да имат голямо семейство. „С такъв човек е лесно да имаш толкова деца. Много е организиран и точен. И двамата сме много отдадени на децата“, казва Преслава.

Да заминеш бременна на море в Турция и да се върнеш с бебе в ръце

Преслава, имаш четири дечица – как се реши на тази крачка, отговорността е огромна?

Шест месеца след първото ни момиче решихме да опитаме за второ дете, за да са с малка разлика. И получихме неочакван подарък – като в рекламите - ,,едно + още едно безплатно”. Пет години по-късно се появи и четвъртото ни момиченце. Не сме се съмнявали, че ще се справим. Доверието в партньора също е голяма крачка към това решение.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН 

Как успяваш да организираш времето си, някои помага ли ти?

Имаме много близки на които можем да разчитаме. Бабите винаги са насреща. Времето се научих да го организирам, но почти не ми остава лично такова. Все още се уча да намирам и за себе си, за да съм по-пълноценна и за семейство си.

Какви са твоите дечица, разкажи за тях?

Рада (почти на 7 год.), Яна и Неда (6 год.) и Божидара (8 мес). Най- много обичат игрите. Там се научават на емпатия, на границите в общуването, поставят се в различни образи и герои. Обичат лакомства, разбира се, да изгледат любимо детско филмче, да прочетем приказка или да правят фокуси, като почти през цялото време трябва да съм със затворени очи.

Ходите  ли с малките в родния ти град Тетевен, при баба и дядо?

Разбира се! Голяма част от летата сме там. Това са от онези незабравими детски спомени, които те топлят завинаги.

Как ги възпитавате, с какви предизвикателства се срещате?

Учим ги, че освен свободно време за игра, има и такова, в което трябва да са подредили стаите си, да помагат в домакинството. Затвърждаването на основни елементарни навици. Настояваме да завършат започнатите си задачи. Трудността е в повтарянето на тези основни неща, въпреки ,,тръшкането” на детето. За мен беше важно да изгладят общуването помежду си, да си помагат и да са единни. Сега се радвам на резултатите от положените усилия.

Как те промени майчинството?

Тук мога да напиша цяла книга! Признавам си, че хич не бях от спокойните майки. Страховете дали правя всичко наред, недоспиването и умората взимаха предел. Имах себе си за спокоен човек, докато не се появиха моите ,,учители”. Разбрах, че ако не балансирам себе си, няма да бъда добър пример и за тях. Тази безусловна обич е в основата на всичко.

ИМЕННИК - ИМЕНА ЗА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА

На смирението и търпението. И когато въпреки умората успявах с всичките си задачи и това да съм останала спокойна, все едно съм изкачила Еверест. И така много пъти го изкачвах. Сега, с четири деца, не съм била по-спокойна и горда със себе си. И всичко това е заради тях и съпруга ми.

Майка ти казва за теб, че се съветваш с „Малкия принц“ на Екзюпери, когато си изправена пред изпитание, четеш ли го и на твоите деца? Четеш ли им приказки?

Да, много им четем. И ние – вкъщи, и нашите семейства, „Малкия принц“ го имаме в различни издания.

Остава ли ти време и за музика, какво ново при теб в професионално отношение?

Музиката е в душата ми, тя ми помага през цялото време. И сега, когато не съм изтощена от нощните барове, имам много за себе си. Преподавам пеене и това също е вдъхновяващо за мен. Пеем и с децата вкъщи, и по улицата до магазина.

 Преди време в едно интервю ми сподели, че вярваш в истинската любов, не в прагматизма – все още ли е така?

Да, мила Драгомира. Това е така и никога няма да се промени.

Защо избра точно този мъж да бъде баща на децата ти? Какъв баща е той?

Георги ме впечатли с това, че не се отказва пред целите си, има силна воля и държи на думата си. На първата ни среща ми подари книга. Това беше предостатъчно за мен. Той искаше да имаме голямо семейство и ми даде морална подкрепа и сигурност. С такъв човек е лесно да имаш толкова деца. Много е организиран и точен. И двамата сме много отдадени на децата.

Какво е мнението ти за ваксините, ваксинираш ли твоите съкровища?

Решихме, че ще им слагаме всички задължителни ваксини, които са слагани и на нас като деца. От там нататък сме против.

Къде е разковничето за щастливи деца според теб?

Това, което разбрах за себе си дотук е, че детето прави като теб. И, ако искам то да е щастливо, трябва да има хармония в мен, в семейството ни. За да е щастливо, детето трябва да има граници и задължения и родителят да не отстъпва от тях, посредством правилните думи и авторитет. Така казано е лесно, но изисква много вътрешна работа.

В каква форма си, как се чувстваш физически след четири раждания?

Ражданията не се отразиха на физическата ми форма, макар че износих тежки бебета и качвах много килограми. Но тялото явно има памет.

Навремето хората казваха „целувай детето само, когато спи“ – следваш ли  тази поговорка?

Да, чувала съм я, вероятно има своя смисъл, но аз целувам и прегръщам децата си на воля. Не спирам нищо, което идва от сърцето ми, защото знам, че то е правилното за мен.

Какви правила спазваш при храненето на децата?

Винаги да се хранят навреме. Трудно ми е да ги спирам от вредните лакомства, и не го правя, ако преди това са хапнали от храната, която съм приготвила. А именно – супа, месо, зеленчуци, пресни плодове, яйца под някаква форма и риба. Това присъства винаги на масата ни.

 

ГАЛЕРИИ Въздействащи кадри, улавящи емоцията от раждането

Какво мечтаеш за твоите момичета?

Мечтая животът да ги среща с добри хора и те да са добри. Да минават с лекота през житейските препятствия и да се крепят на морални устои. Един ден да имат здрави семейства и чувство на благодарност в сърцата си.

Интервю на Драгомира Сиракова