По време на раждане - било то нормално или секцио, обикновено се прилагат регионални техники за обезболяване - спинална и епидурална анестезия. Знаем колко силно плаши бременните мами въпросът за болката, упойките и въобще самият момент на раждането. Да, предстои ви най-хубавото преживяване и е важно да бъдете спокойни и уверени в екипа, на който сте се доверили. Но... все пак е важно да кажем - и страхът е нормална емоция, която не бива да криете. 

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Как да сме подготвени за момента и какво е важно да знаем за различните видове упойки, научихме от д-р Георги Симеонов, д.м., началник отделение по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Света София“.

По думите на нашия гост: "Болката, изпитвана от жените по време на раждане, често е оценявана като “най-болезнената ситуация” в живота. Само една трета от първескините (първо раждане) имат лека до умерена болка." Д-р Симеонов ни сподели още, че: "В отговор на болката, при раждане в организма на бременната жена настъпват редица физиологични промени в сърдечно-съдовата и дихателна система (ускоряване на пулса, увеличаване на кръвното налягане, повишаване на дихателната честота и завишаване на кислородната консумация). Тези промени могат да доведат до редица усложнения при пациентки със съпътстващо сърдечно или белодробно заболяване."

РАЗГЛЕДАЙ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ТУК

Оказа се, че родилната болка има няколко основни компонента:

  • висцерални и соматични;
  • психологични и емоционални. 

Разбрахме каква е роля играе страхът в цялата ситуация и наблегнахме силно на различните видове анестезии

  • i.m./i.v. аналгезия;
  • Локална упойка;
  • Обща анестезия;
  • ТАП блок (Трансверзус абдоминис План Блок) за постоперативно обезболяване след обща анестезия;
  • Спинална анестезия;
  • Епидурална анестезия/аналгезия.

Д-р Симеонов ни разказа повече и за нелекарствените методи за обезболяване или т.нар. методи на "подготвено раждане" без лекарства. Научихме, че те биват: 

  • психологични;
  • физични.

В конферентна зала на ниво +2 в Bulgaria Mall, на 13 декември, си говорихме още за хомеопатичните лечебни методи през бременността. Д-р Райна Жейнова, педиатър и хомеопат, ни разказа повече по темата, като едновременно с това ни запозна подробно с предимствата и ползите на Boiron - един добър приятел на бременната жена. 

На финала, както винаги, не пропуснахме да раздадем подаръци. Те бяха подготвени от нас, от Бочко, от Boiron, а също и от приятелите ни от ДНК и кампанията Направи го сега, които зарадваха присъстващите със специалния им календар, обединил 12 майки в 1 кауза. Календарите ще продължим да раздаваме и на предстоящите ни физически лекции през януари. 

Научихме много и срещата бе истинско удоволствие за нас. Сега ви казваме доскоро и ви желаем весели празници. Бъдете здрави!