Добре известно е, че когато става въпрос за малки деца, разговорите могат да бъдат забавни. Не е изключено обаче те да се окажат и трудни. Докато малчуганите развиват уменията си за водене на разговор, понякога за събеседника може да бъде истинско предизвикателство да разбере какво е отправеното съобщение. Това важи и в обратния случай - казаното от вас може да бъде трудно за разбиране от детето.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Има огромни предимства да задавате на децата въпроси, които изискват повече от отговори тип „да“ или „не“. Това им помага да развият езиковите си качества и насърчава правилните им говор, комуникацията, критично мислене и социалните умения. Отворените разговори насърчават също креативността, самочувствието и увереността на вашето детенце. И може би най-важното е, че докато слушате как отговаря вашето дете, вие ще го опознаете по-добре и ще разберете как работи неговия ум, освен това ще задълбочите връзката помежду си. 

enlightenedСилната връзка с детето ни е от ключово значение за неговото здравословно развитие и емоционално благополучие – и прави родителството още по-удовлетворяващо. Този подход създава безопасно пространство за него да изрази своите идеи и емоции. Изследванията показват също, че наличието на здрава връзка родител-дете може да помогне за предотвратяване на психични разстройства и поведенчески проблеми по-късно в живота.

Как да задаваме отворени въпроси на детето си?

Когато вашето малко дете е в начален етап на общуване, с ключово значение е нещата да са забавни и безгрижни. То ще хареса чувството ви за хумор и ще развие свое собствено, когато ежедневните ви дискусии включват забавни въпроси като тези:

  • Кое е любимото нещо, което искаш да правиш?
  • Какво е любов?
  • Какво обичаш най-много? 
  • Колко е висок татко?
  • Кое е най-хубавото в тази книга?
  • Четохте ли книги днес? Хареса ли ти?
  • Къде ще отидеш, ако можеше да летитш?
  • Какво би станало, ако тази играчка беше истинска?
  • Искаш ли да плуваш като риба?
  • На какво миришат ягодите?

Използвайте въпросите по-горе, за да започнете разговора. Имайте предвид, че тези идеи са просто отправна точка. Можете да попитате детето си за всичко. Можете да го попитате за нещо в миналото, настоящия му ежедневен живот, а защо не и за нещо в бъдещето. Можете да основавате въпросите си на реалността или фантазията. Те могат да бъдат глупави, сериозни или някъде по средата. Можете също така да следвате примера му, като задавате въпросите, които то ви задава. Ако ви попита за мнението ви за нещо, просто го обърнете, като попитате: "А ти какво мислиш?"

Темите, които вероятно ще култивират плодородна почва за дискусия, включват теми, свързани с неговите интереси, забавления, приятели и игри. Ако обича супергерои, футбол, пиано или рисуване, задавайте му въпроси, свързани с тези страсти. Освен това, отворената дискусия има тенденция да се развива. Примерни въпроси са „Какво искаш да се случи, ако...“, „Какво мислиш, че ще се случи, ако…“, „Какво ще направиш …“ и „Защо мислиш, че…“

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Полезно би било да задавате въпроси на детето си навсякъде и по всяко време. Въпреки това, изборът на момент и място, когато детето ви е съсредоточено, спокойно и не бърза, може да доведе до по-задълбочени отговори. Колкото по-малко разсейващи фактори има, толкова по-добре. Пътуването с кола, времето за лягане, чакането на опашка в магазина или на масата за вечеря са чудесни места за тези дискусии, тъй като е вероятно да привлечете цялото внимание на детето си в тези моменти.

Текст: Milenita May