9 месеца живот в майчината утроба, 9 месеца заобиколени от вода, 9 месеца, сгушени близо до сърцето на мама... Какво ли преживява бебето в своето водно царство, докато плува в околоплодна течност...

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Околоплодната, нарична още амниотична течност, е биологичен продукт, който разговорно често определяме като околоплодни води. Представлява бистра, жълтеникава течност, която се формира в рамките на първите 12 дни след забременяването в амниотичната торбичка. Формира се както от майчиния организъм, така и от самото бебе. Тя обгръща нарастващия плод в матката и се превръща в негов дом.

Околоплодната течност има изключително важни функции през бременността и е от съществено значение за правилното и здравословно развитие на плода. Ако количеството на амниотичната течност в матката е твърде малко или обратното - твърде голямо, може да се случат редица сериозни усложнения.

Невероятно, но факт - вашето малко съкровище цели девет месеца живее в един воден свят. И не е случайно, че веднага след като се родят, всички мъници притежават вродена способност да извършват плувни движения. Това е особено изразено през първите 6 месеца след раждането. Ако задържите бебето потопено във вода и го придържате през коремчето, то ще започне да извършва плувни движения с ръце и крака. 

Ролята на околоплодната течност е от първостепенна важност през 9-те месеца, защото подпомага движението в майчиния корем и играе ролята на „въздушна възглавница“, която предпазва бебето от евентуални травми. Тя е любимото „питие“ на бебето в утробата и му доставя ценни вещества... Помага в процеса на съзряване на белите дробове.

9 месеца в 4 секунди - видео показва чудото

В утробата на мама е вълшебно. Толкова удобно, комфортно и защитено.

Понякога бебето идва на бял свят, все още уютно сгушило се в околоплодния си мехур. Как изглежда това? 

enlightenedСподеляме видео, което показва чудото. Изумително е - гледайте!