Лекари от столичната УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ извършват профилактични кардиологични прегледи на деца и младежи, лишени от родителски грижи. Инициативата е част от благотворителната програма на болницата, която ежегодно провежда кампании в помощ на обществото и уязвимите групи, съобщават от здравното заведение.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Инициативата е с подкрепата на заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова в направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“.

В дните преди Коледа медиците посещават децата, настанени в центрове от семеен тип, и провеждат пълен кардиологичен преглед. Целта е да се помогне за профилактиката, диагностиката и лечението в случай на необходимост.

Благотворителната акция започна на 10 декември и ще продължи до 17 декември 2022 г.

До момента са прегледани 9 деца на възраст от 13 до 17 години, сред тях 3 момичета и 6 момчета. Диагностиката включва пълен кардиологичен преглед със снемане на анамнеза, електрокардиограма и преслушване на белите дробове.

“За радост всички са здрави. Отначало бяха притеснени, след това си поговорихме за техните желания. Показаха ни рисунките си, споделиха мечтите си. Прекрасни деца, грижовни възпитателки!”, каза д-р Незабравка Чилингирова и медицинската сестра Румяна Младенова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Коледен ретро трамвай ще зарадва децата на район Средец

Днес лекарите са на посещение в Център за настаняване от семеен тип "Иван Вазов" в ж.к. "Надежда". А утре – 17 декември, прегледите ще се проведат в Център за настаняване от семеен тип "Паисий Хилендарски" в ж.к. "Люлин".

Заедно с медицинското оборудване, необходимо за прегледите, медиците занесоха и торба пълна с лакомства, за да зарадват младежите от Центъра.

Очаква се да бъдат прегледани общо около 50 – 60 деца.

Източник: https://stolica.bg/