Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив празнува 30 години от създаването си. Емоции от специалното събитие бяха споделени с Краси и Криси - първите спасени пациенти в интензивното.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

 

Кристина и Красимир имат имена, произлизащи от думата „кръст“. Предстои им да влязат на попрището жизнено в средата. И двамата са поели първите си глътки въздух извън Пловдив, но за да продължат да дишат на тази земя са били докарани в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” в града под тепетата, където екипът се е преборил за правото им на живот.

yesТео, спасен в кувьоз, дарен от кампанията Аз Вярвам и Помагам

Днес двамата млади стъпиха отново в Интензивното на Детска хирургия, за да споделят празника на лекарите, които са ги спасили – 30 години от създаването на отделението.

Криси няма преки спомени от онзи момент, разказва със сълзи на очи, това, което са ѝ споделили родителите ѝ.

Когато Краси прекрачи прага на отделението на 10-тия етаж на Хирургиите днес, началникът на Клиниката проф. д-р Пенка Стефанова го прегърна като син и го разцелува.

„Ето го първото ни спасено бебе! Прибра се от Европа“, възкликна тя и веднага го заведе при владиката да го благослови.

На емоционалното тържество имаше много сълзи от щастие и благодарност в очите на всички.

Тържествен водосвет за здраве и успех отслужи Н. В. Пр. Пловдивският митрополит Николай.

За три десетилетия през Интензивното отделение на Клиниката по детска хирургия са преминали над 4500 малки пациенти, от които 2900 новородени и недоносени с вродени малформации и висок риск. Най-малкото лекувано бебенце е било с тегло само 740 грама, съобщи д-р Стефан Лазаров. Извършените анестезии са близо 54 хиляди.

yes19 бебета проплакват за един ден в болница Селена

„В живота на лекарите, анестезиолозите, хирурзите и медицинските сестри има различни емоционални състояния – от пълна радост до разочарованието, от изтриването на сълзите до радостта в майчините очи“, сподели развълнувана проф. Стефанова.

Тя изрази благодарност към всички създатели на отделението – проф. Атанас Атанасов, доц. Чаталбашев, проф. Чолаков, проф. Зънзов, д-р Щерев и много други, благодари на всички работели и работещи в единственото в Южна България специализирано детско интензивно отделение, както и на владиката, че винаги се е отзовавал и накрая го помоли да „наръси“ и малкия Виктор, за когото се борят в момента. 

yesOпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Дядо Николай подари на клиниката картина със сцена, на която е Исус със деца. 

Източник и снимки: https://podtepeto.com/