Ритуалите преди съня на малчо са важни поради 4 основни причини. Нека видим кои са те. 

1.    „Време е за сън” – РАЗДЯЛАТА

Навършвайки 2 години, детето ви вече е разбрало важен урок за живота си и това е, че мама и тати не могат да бъдат винаги наблизо. Нощта, например, е време, в което детето остава само, вашето 2-годишно мъниче вече добре знае това. Урокът е труден за научаване, често предизвиква чувства на страх и несигурност в детето. То не знае ще успее ли да се справи само с опасностите от заобикалящия го нов свят. За него времето за сън е време за раздяла с вас и точно поради тази причина е важно да знаем как да реагираме и как да тълкуваме действията му.

enlightenedИзчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Не се учудвайте, ако детето ви не иска да ви пусне да си отидете или всеки път, щом го оставите в креватчето му, то се разплаква и подава ръчички към вас, за да го гушнете отново. Това поведение подсказва, че мъничето не е готово да се раздели толкова лесно с вас и вашето внимание. То ви показва, че има нужда да бъдете там в тези последни минути от неговия ден и да свършите още няколко неща заедно – нещата, които ще се превърнат във вашия ритуал преди целувката за лека нощ.

2. „Аз съм тук, до теб, докато имаш нужда от мен” – СИГУРНОСТТА 

Ако има нещо, което може да направи тази раздяла приятна – то това е усещането за сигурност, че вие сте там в момента, в който детето ви заспива и ще бъдете отново там, в момента, в който то отвори очички, жадни за предизвикателствата на новия ден. Но за да може детето ви да получи тази сигурност, трябва да се е уверило в този факт и да продължава да се уверява ежедневно.

Как да се случи това? 

 • Веднъж избрали ритуал, той трябва да се спазва и да се повтаря всеки път, когато детето ви се приготвя за сън. Пижамката, с която спи, любимата играчка, любимото одеалце и разбира се – песничката или приказката за лека нощ. Когато този ритуал се повтаря, това създава усещането за нещо познато, вече преживяно, изпитано и безопасно. Това ще помогне на мъника да създаде свои навици и да свързва определени действия с прелюдията към съня. Нежният допир, тихият глас и нежността са най-сладкото хапче за сън, което вашето дете може да получи. 

3. „Край с игрите, време е за приказка за лека нощ” – УСПОКОЯВАНЕТО

Най-забавното време за игра е привечер, когато мама и татко са се върнали от работа и изгарят от желание да си поиграят с малкото човече, да си поговорят за това какво се е случило през деня, да му поднесат чисто новата играчка, която са купили по пътя към дома, или да похапнат сладкиши и да се поглезят взаимно. Това е времето, в което семейството е заедно и се случват много нови и интересни неща за детето. Емоциите са силни, игрите - интересни, неусетно времето за сън е дошло. Но най-малкият член на семейството не желае и дума да чуе за лягане.

enlightenedСънят на новороденото - всичко, което трябва да знаем

И нима можем да го виним? 

 • Ключът към настройването за сън е – ритуалът. В зависимост от възрастта на детето ви, ритуалът може да бъде различен и с годините този ритуал ще продължи да се видоизменя, за да се напасва към нуждите на малчугана. Но ако сте в началото на създаването на ритуал, то нека интензивните вечерни игри плавно преминат към по-статични, по-спокойни и неангажиращи. Необходимо е преходът да бъде плавен, нека игрите, които избирате, стават все по-тихи, постепенно вие заемете по-активната страна. Хубаво е и мама и татко да участват заедно или последователно, за да може малкото дете да се сбогува с тях. Когато започнете да четете книжката или да пеете песничката за лека нощ – активността е станала единствено ваша и плавният преход е направен. Сега вашето мъниче е запазило интереса си, но е успокоило тялото си и е готово да премине към света на сънищата си спокойно и щастливо.

4. „Аз ти вярвам, че всичко ще бъде наред” – ДОВЕРИЕТО

Когато даваме целувката за лека нощ на детето си, ние му даваме обещание, че всичко ще бъде наред, че ние ще бъдем там, когато то има нужда от нас, показваме и, че вярваме в него. Нашата целувка му казва, че го обичаме и няма да го изоставим.

Показвайте чувствата си и привързаността си спокойно и открито, не забравяйте да сложите до детето любимата играчка. Не пестете прегръдките, усмивките и целувките си. Всяка ваша емоция е важна за детето ви и му дава спокойствието и доверието, от което то се нуждае.

enlightenedOпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Важно е да се знае, че когато детето се разсърди и разплаче, то всъщност показва страха си, че се бори с него и има нужда от вашата подкрепа, важно в този момент е то да усети спокойствието, което вашият допир, целувка и прегръдка му обещават.

Спазвайте обещанието си всяка вечер и вашето дете ще знае, че времето за сън не е страшно, и че в утрешния ден вие пак ще сте там и ще го обичате все така силно.

Целувайки детето си за "лека нощ", ние всъщност правим следното: 

 • Даваме му спокойствие, защото то усеща нежността от нашия допир.
 • Успокояваме плача, защото детето ни вижда, че мама и татко или поне един от тях ще стои при него, докато то заспи. 
 • Помагаме на мъника да не се страхува, той знае, че след нежната целувка на мама или татко нищо не може да го заплашии.
 • Даряваме детето със сигурността да знае, че мама или татко са там и ще се притекат на помощ, при нужда.
 • Правим детето си по-креативно, защото то участва в измислянето на ритуала. 
 • Помагаме на децата си да бъдат по-щастливи, защото знаят и усещат, че са обичани. 
 • Учим ги да изразяват емоциите си, а това ги прави по-чувствителни. 
 • Децата стават по-отговорни, защото чрез приятния ритуал могат да се научат на дисциплина.
 • Правим децата си по-адаптивни в непозната среда, защото вече са усетили сигурната семейна среда и домашния уют, техният спасителен остров.

Текст: Milenita May