27 бебета - 13 момичета и 14 момчета, са родени с финансовата помощ от инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми.

Данните са за периода от началото на 2022 година до месец ноември, съобщиха от дирекция "Здравеопазване“. От старта на програмата през 2015 г. родените деца са 152, от които 87 момчета и 65 момичета. Предстои още 34 двойки да бъдат финансово подпомогнати, като осем от тях ще получат по 3 500 лв. за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите - по 2 000 лв. за медицински изследвания, след окончателно одобрение от Общинския съвет, съобщават от пресцентъра на Общината. 

Как и какви играчки да избираме за детето си

По програмата на Община Варна се финансират двойки с репродуктивни проблеми, както следва:

  • До 2 000 лева за изследвания и манипулации, които не се финансират от ЦАР;
  • До 2 000 лева за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал;
  • До 3 500 лева за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

Двойките, желаещи да кандидатстват, трябва да подадат документите (искане, декларация, мед. документация) на гише №13 в Община Варна. Процедурата е облекчена, тъй като част от информацията се проверява по служебен път.

Образци на документите са публикувани на сайта на Община Варна, откъдето могат да бъдат изтеглени (Община Варна – Дирекции и дейности – Здравеопазване): https://www.varna.bg/bg/323

Дирекция "Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052/820-239.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Тази неделя, 18-ти декември, от 19,30 ч. в зала "Конгресна“ в Двореца на културата и спорта ще се проведе благотворителен концерт на клуба за народни танци "Моряците“, под надслов "За повече варненчета“. Събитието е под патронажа на кмета Иван Портних и се реализира с подкрепата на Община Варна и на фондация "Искам бебе". Събраните средства ще бъдат преведени на фондацията в помощ на двойки с репродуктивни проблеми.

Източник: https://www.varna24.bg/