Д-р Александър Колчев е завършил медицина в Университета Claude BERNARD LYON 1, Франция. Защитил е  магистратура по здравен мениджмънт в Медицинския университет София и е специализирал Очни болести в УМБАЛ Александровска. Член е на екипа офталмолози на МБАЛ ВИТА.

Д-р Колчев, имат ли малките деца нужда от слънчеви очила през лятото?

Излагането на слънце на бебето дo нaвъpшвaнe нa шecтмeceчна възраст не само не се препоръчва от лекарите, но мoжe дa бъдe дори oпacнo. Малките деца имaт нyждa от cлънцe, нo caмo в cлyчaй, чe ca дoбpe зaщитeни с чадър или под навеса на количката. Силната светлина може да нанесе сериозни щети не само на нежната бебешка кожа, но и на очите му.

Цветът на очите на бебето - всичко, което е важно

Офталмолозите на ВИТА са категорични, че за децата още от 3-4- годишна възраст очилата са необходимост, особено при продължително излагане на силно слънце. Родителите на децата със светли очи трябва да бъдат изключително предпазливи, защото те много често са по-чувствителни към ярката слънчева светлина от малчуганите с тъмни очи. Това обаче съвсем не означава, че трябва да се вземат предпазни мерки само за синеоките и зеленооките деца, а за останалите подобен риск не съществува.

Изследванията на учените показват, че 30 минути, прекарани под силно слънце без очила, са равни на два часа пред телевизора или на компютъра като вредно въздействие. Слънчевите лъчи са опасни не само през лятото, но и през останалите сезони, дори през зимата, когато по традиция мислим, че не са ни нужни. Слънчевите очила са доброто решение, защото правилно подбраните очила улавят и неутрализират около 97,8% от вредните ултравиолетови лъчи.

Какви са симптомите, че детето има проблем със силната светлина?

Ако докато сте на слънце, малчуганът започне да вижда по-зле, пpeмигвa чecтo и се мpъщи, проявява желание да се скрие на тъмно или си търка и закрива очите, промийте ги с чиста вода и го оставете известно време на сянка. Или му сложете очилата. Как ще го убедите по-лесно да ги сложи?  На тази възраст децата обожават да подражават на възрастните.

Обърнете му внимание как мама и тати си носят очила, колко са красиви и колко хубаво се вижда през тях. Свикнете с мисълта, че очилaтa са не пpocтo aĸcecoap, a зaдължитeлнa чacт oт oблeĸлoтo нa дeтeтo пpи нaличиe нa cилнo cлънцe.

Милена и Владимир, най-добрите биатлонисти на България, ще стават родители

Какви проблеми може да създаде слънчевата светлина на детските очи?

Излагането на силно слънце за кратко време може да доведе до изгаряне както на клепачите, така и на роговицата, т.нар. фотокератит. Той протича с болка и силно дразнене, но лесно отшумява.

Излагането на по-слабо слънце, но за продължителен период от време, не води до така рязко откроени симптоми, но в този случай се натрупват вредните ефекти на UV лъчите върху другите части на окото – леща и ретина. Това се отразява с по-ранна поява на катаракта когато порасне или с увреждане на ретината. Друг негативен фактор на продължително действие на UV- лъчите е неговият мутагенен ефект, което води при предразположените хора до поява на доброкачествени и злокачествени туморни образувания на клепачите.

Да заминеш бременна на море в Турция и да се върнеш с бебе в ръце

Заради неоформената все още имунна система на децата и в резултат на тяхната чувствителност, много често се появяват симптоми на алергична реакция към UV-лъчите. Част от симптомите на алергичния конюнктивит са силен сърбеж в двете очи, често мигане, дразнене от светлина, сълзене, замъглено зрение, по-малките деца често си търкат очите и рискуват да ги замърсят. Слънчевите очила в тези случаи са абсолютно задължителни, независимо от сезона, защото дори и да не е доказана алергия към слънчевите лъчи, те увеличават тежестта на симптомите и водят до влошаване на състоянието.

Как да изберем слънчеви очила за детето?

Първо, купувайте очила само от специализирани магазини. Не трябва и през ум да Ви минава да пазарувате очила за дете от интернет, сергия или от неоторизиран магазин за продажба, дори те да са от най-хитовата Ви любима марка или заради прекрасната рамка, която много му отива, според Вас. Важно е за всички, но още повече за детските очи, очилата да бъдат със 100% UV защита на филтъра.

Второ, обърнете внимание на материала, от който са направени лещите. Изборът е между стъклени и пластмасови. Стъклените очила не са подходящи за деца, защото могат да се счупят и да ги наранят. Офталмолозите не препоръчват купуването на такъв вид очила за деца до 10-12-годишна възраст. Поликарбонатната пластмаса е достатъчно здрава, почти не се огъва и не изкривява, затова такива очила са най-подходящи за деца. Акриловата пластмаса е най-евтиният вариант. Очила от този материал не е препоръчително да се купуват за деца. Те не се чупят лесно, но почти винаги дават изкривяване, което уврежда зрението. На масовите пазари продават точно такива очила.

Днес може да откриете и очила с поляризирани лещи. Такива лещи имат по-специфични физични свойства, променят начина на разпространение на светлината,намаляват отблясъците, напр. от водна повърхност или от мокър асфалт.

Съвети за лятна почивка с бебе

Ако детето ви страда от алергия, не забравяйте да обърнете по-специално внимание и на материала, от който е направена рамката. Пластмасата трябва да е качествена и достатъчно гъвкава, за да могат дръжките лесно да бъдат коригирани според формата на главата. Най-добре е, когато вътре в пластмасовата рамка има още една - метална.

Важно е рамката не само да е красива, а и удобна на детето, да не му се смъква, да не го стиска, да приляга добре на главата. И разбира се, да е актуална, за да може то да се чувства красиво и да я носи с удоволствие.

Ако детето носи очила по рецепта във връзка с късогледство, далекогледство или астигматизъм, в оптиките трябва да вземат неговите показатели и да изработят слънчеви очила с необходимата корекция или да предложат т.нар. фотосоларни стъкла.

Среща с момчето, което вижда с очите на Даная

През лятото задължително ли е детето да носи слънчеви очила?

В много малко случаи носенето на слънчеви очила е задължително, но при всяко положение е препоръчително. И това е препоръка, която важи за всеки сезон, дори за зимата, поради силните отблясъци от снега, които могат да повредят очите. Като родители трябва да се уверим, че ситуацията е безопасна за очите на детето, независимо от сезона.  

Предприемачи зарадваха с летни шапки дечицата на Горна Оряховица

Как родителите могат да запишат детето си за консултация при Вас?

Във ВИТА, разбира се. Трябва обаче да отбележим обаче, че преглеждам деца над 3-годишна възраст. Приемам за преглед само след предварително записване на телефоните на Регистратура, но може да позвате и платформата superdoc.bg.