Само преди ден апаратът е спасил живота на новородено с тежка сърдечна малформация. 

Апарат за обдишване на новородени дари Фондация „Хюсние Кяшиф“ на неонатологично отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

"Това е жизненоважна апаратура за недоносените деца, защото те се раждат с незрели дробове и тук е нашата роля да им помогнем", каза д-р Нурие Шабан, началник на неонатологичното отделение в Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“. По думите ѝ в отделението са имали крещяща нужда от такъв апарат, тъй като досега са разполагали с респиратор, който е на 23 години.

Във Варна спасиха новородено с малформации и спешна нужда от операция

Затова и помолили Фондация „Нашите недоносени деца“ да стартират кампания за събиране на средства за закупуване на модерен респиратор. Д-р Шабан обаче потърсила съдействие и от Сибел Кяшиф, управител на Фондация „Хюсние Кяшиф“. Разбирайки, че събраните пари към момента са малко, от Фондацията решили те да закупят респиратор, а не просто да подпомогнат кампанията.

Лекари спасиха бебенце, мазано с аспирин

"Д-р Шабан пое инициативата като се свърза с мен. Веднага решихме ние да закупим респиратора, който е на стойност 42 000 лева", каза Сибел Кяшиф, управител на Фондация „Хюсние Кяшиф“. „Болницата е стълб на здравеопазването в областта. Нашето желание е да има условия за всички хора. Повече майки да раждат деца, да обърнем негативната тенденция относно раждаемостта“, сподели Сибел Кяшиф. "Това ни беше идеята – да дадем гласност за  нуждите и както се казва да дадем старт на „заразното добро“, посочи тя.

А доброто наистина е „заразно“, защото все повече хора започнали да се обаждат и да изразяват готовност да подпомагат болницата, сподели д-р Нурие Шабан. Радостната новина е, че са събрани средства и от Фондация „Нашите недоносени деца“, с които ще бъде закупен още един респиратор на неонатологичното отделение.

"Това дарение идва точно навреме и точно на място", изтъкна директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – проф. д-р Тодор Черкезов. Само преди два дни се наложило апаратът да бъде използван. Бебе с тежка сърдечна малформация се ражда в момчилградската болница. Доведено е в Кърджали, където го поема екипът на д-р Нурие Шабан. Часове на ред лекарите се борят то да бъде стабилизирано, след което го транспортират с линейка, закупена чрез Кампанията „Капачки за бъдеще“ до Пловдив, а от там до детската кардиология в националната кардиологична болница в София, където бебенцето е оперирано. „Близо денонощие, екип от лекари, сред които и кърджалийски, се борят да спасят живота на новороденото. Това е пример за тежкия и отговорен труд на лекаря-неонатолог!“, разказа проф. Черкезов.

Знаменити мъже, родени да бъдат най-добрите татковци

Той изказа искрени благодарности на дарителите в лицето на семейство Кяшиф. „Неонатологично отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ е единственото в нашата област. Родолюбиво и патриотично дело да се помогне точно на това отделение точно. Благодари на цялата фамилия Кяшиф“, изтъкна проф. д-р Тодор Черкезов.

Фамилията на бизнесмена не за първи път прави дарения на областната болница. До сега са спонсорирани ремонти на инфекциозното и пневмо-фтизиатричното отделения.

Източник и снимки: http://ardanews.info/