Това е Преслав Георгиев, който вече вижда света през очите на Даная. Момичето изпадна в мозъчна смърт, а родителите му без колебание решиха да дарят органите на дъщеря си. Трансплантирани са двата бъбрека, както и роговиците на 15-годишното момиче.

Младо момиче даде шанс на няколко души да живеят, дете ще вижда с очите ѝ

Преслав бил на годините на Даная, когато лекарите казали, че ще влезе в листата на чакащите за трансплантация на роговица. "Ходихме на лазерни процедури, но роговицата започна да изтънява и нямаше шанс да се подложи на лазерно лечение, защото не можа да се стопира болестта и вече оттам трябваше да го запишем в листите за чакащи за трансплантация", спомня си бащата на момчето Валери Недялков и разказва пред NOVA.

Две години чакане и надеждите започнали да изглеждат напразни, докато едно телефонно обаждане преди дни не променило живота им. "Обадиха ни се преди 3 дена и ни казаха, че са намерили донор за Преслав", казва майката на момчето Румяна Иванова.

На фона на радостта от получения шанс да върне зрението на дясното си око, родителите на Преслав не крият огромната болка от смъртта на едно 15-годишно дете. "Съчувстваме най-вече на семейството. Те губят едно младо дете. Не може да се зарадваме. Просто няма как нито да се радваш, нито нищо. На никого да не се налага такова нещо", каза Валери Недялков.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Така, светът на две напълно непознати семейства изведнъж станал общ. Преслав сам поискал да се запознае с майката на Даная. "Не знам как да ви го обясня. Почувствах ги за близки. Каза ми, че ме обича, да бъда добър. Ще се чуваме, ще се виждаме", споделя младото момче.

Източник и снимка: https://www.varna24.bg/