Да пътуваш с малко дете е предизвикателство, което изисква специално внимание. Нека сме реалисти, ако сред приключенците ще присъства и бебе, то това означава, че цялата организация около планирането на лятната ваканция трябва да бъде съобразена с нуждите на мъничето.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Кое място да изберем? На плаж или планина детето ще се чувства по-добре? С какво и как да пътуваме? Какви дрехи да вземем? Ами играчките - колко и какви да бъдат? Какви продукти за слънцезащита да изберем? Ако се спрем на море, задължително трябва да сме в близост до плажа, нали? 

Да, въпросите нямат край. Идваме на помощ и ви даваме някои ключови съвети. Вярваме, че с тях ще помогнем да имате една сравнително спокойна лятна почивка. Да започваме!

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Мили родители, на първо място ви съветваме да се уверите, че вашето дете е защитено и сте му осигурили максимален комфорт - по време на самото пътуване, но също и със самото място, на което сте избрали да прекарате тазгодишната си ваканция. Детско столче за кола, подготвена храна, ангажиращи вниманието играчки - всичко това ще ви трябва, особено ако пътят е дълъг. 

ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО

Избягвайте прекомерното излагане на слънце, особено в пиковите часове. Не пропускайте да въоражите малчо със слънчеви очила и предпазна шапка. Разбира се, изключително важно е да използвате слънцезащитен крем с висок фактор, специално предназначен за деца.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА ХИДРАТАЦИЯТА

Уверете се, че бебето пие достатъчно течности, особено в горещите дни. Ако кърмите, продължете с нормалния график. За бебета, които са на изкуствено хранене, подсигурете подходящи количества бутилка или шише със заместител на кърма.

Да сбъднем мечтите за живот на 9-годишния Никола

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРАТА

Поддържайте подходяща температура на стаята и използвайте леки, дишащи дрехи за бебето. Може да използвате и вентилатор или климатик, но ги насочвайте отдалеч. 

БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА СРЕЩИ С НАСЕКОМИ И КОМАРИ

Приложете репелент за насекоми, специално предназначен за деца. За да бъдете спокойни, че бебето е предпазено от ухапвания, поставете мрежа за комари на кошарата или на количката.

ВНИМАВАЙТЕ С КЪПАНЕТО

Ако планирате да къпете бебето в басейн, проверете дали водата е подходяща за малки деца. Използвайте пелени или специални плувни облекла, които могат да предотвратят изплъзването на бебето.

Бебето и морето - съвети от педиатри

БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ С НУЖДИТЕ НА ДЕТЕТО

Мама и тати не са на почивка сами, изненадващите и непланирани ситуации никак не са изключени. Не им се сърдете, а напротив - усмихнете им се широко. Каквото и да се случи, едно е сигурно - по-весела почивка от тази едва ли ще сте имали досега. Да пътуваш с дете е приключение. Насладете му се.