Комедия, драма или напълно възможна мисия? Не си спомням първата ми среща с морето – била съм едва на три месеца, когато родителите ми са решили, че животът на морския бряг ще е по-добър за мен от този в София, поне в първите години от живота ми. Благодарна съм им за това решение, защото морето стана неизбежна, много важна част от мен. В началото на лятото много родители си задават въпроса кога е подходящо и дали изобщо е добре да водят бебето си на море. Не защото съм „морски“ човек, а защото съм родител, нямам съмнение в положителния отговор. Смяната на климата, наситеният със соли морски въздух, бризът, водата и слънцето са все неща, полезни за бебето. Те ще помогнат както за засилването на естествения му имунитет, така и за развитието на сетивата, фината моторика и познавателните му умения, ще укрепят съня му, дихателната и нервната система. Освен това ще съдействат за заздравяването на връзката ви с детето и не на последно място – за намаляването на натрупания в последните месеци стрес.  

При раждането жената може да издържи до 57 единици болка, а човешкото тяло по принцип - само 45

Не мислете за онези родители, натоварени с милиард чанти, чадъри, надуваеми лодки и басейни, играчки за пясък, кофички и лопатки, походни стерилизатори, одеялца и хавлии, бурканчета, шишенца и кутии с храна. Разбира се, хубаво е да има всичко възможно, но за да си прекарате добре на плажа с бебето, вземете само необходимото. Най-голямото забавление за детето ще е контактът му с вас и с огромното, шумящо, синьо и мокро нещо, което големите наричат „море“.

За да се възползвате максимално 27388от тях обаче, имайте предвид следните няколко съвета от педиатрите:

Справочник по детска храна - довиждане, Е-та!

  1. Повечето педиатри препоръчват да изчакате, докато бебето стане поне на 9 месеца, за да го заведете на плажа. При по-малките деца процесът на аклиматизация е по-бавен и рисковете съответно са повече, а това може да ви коства излишно напрежение и стрес, за които със сигурност не мечтаете. С повече внимание и търпение това е напълно постижимо, на плажа под чадърите ще видите и съвсем малки бебета, които блажено спят. Използвайте времето между 8:00 и 11:00 ч. или след 16:00 ч., когато слънцето не е толкова силно, че да навреди на детето.
  2. Задължително осигурете сянка за малкия човек. Независимо дали ще изберете чадър, тента или друго, излагането на пряка слънчева светлина за продължително време не е подходящо за него – кожата му все още е много чувствителна и нежна. Задължителни са и слънцезащитните кремове с най-висок фактор на UV защита. Предлагайте често вода или сокове, на плажа детето има нужда от тях.
  3. В първите дни, докато се аклиматизира, оставете бебето на сянка с тениска и шапка, които впоследствие да свалите. Бризът и промените в климата, с които детето още не е свикнало, не трябва да се пренебрегват с лека ръка. Педиатрите казват, че за пълна аклиматизация към новото място са достатъчни три до седем дни. Спазването на непроменен режим на сън и хранене, както и плавното редуване на слънчеви и водни бани ще помогнат за по-лесния преход. Не рискувайте да предприемате дълго пътуване към екзотични дестинации, големите климатични разлики изискват и повече време за адаптиране към промените.
  4. Малките вълни забавляват бебето, но по-силното вълнение може да го уплаши – то е нещо твърде различно и непознато. Когато потапяте бебето в морето, го дръжте здраво, за да се чувства сигурно. Дори да се опитва да плува в басейн или вана, движението е ново за него, а бебетата не харесват изненадите. Подходяща е температура на морската вода над 22˚С, съветват педиатрите, но все пак не оставайте в нея повече от няколко минути – на бебето бързо може да му стане студено и да настине. Друга изненада, която може да предизвика неговото недоволство, е соленият вкус на водата. Морето, разбира се, не е за изпиване, но бебето няма как да го знае и задължително ще опита. Постарайте се да го предотвратите, но дори да погълне малко вода, не правете страшна трагедия. Има и деца, които не харесват баните и предпочитат да играят на пясъка или в басейн. Ако детето ви е нервно и отказва да си намокри крачетата в морето, не бързайте – догодина може би ще поиска.
  5. Носете любими бисквитки, корички хляб или солети, които бебето ви обича. Не експериментирайте и го хранете с познати продукти. Не забравяйте мокрите салфетки и лигавниците – те никога не са достатъчно.
  6. Позволете на бебето да играе с пясъка, водата, мидите и камъчетата, водораслите и с всичко, което предлага брегът. Контактът с нови, уникални форми, различни текстури и естествени „играчки“ ще подпомогне развитието на когнитивните способности и сетивата му и ще го научи да обича природата. Все пак не забравяйте да му спестите всички онези евентуални фасове, стъкла, пластмасови опаковки, животинки, счупени мидички с остри ръбове и боклучета, които малкото би могло да докопа – за съжаление, те са неизменна част от плажа, но не носят никакви ползи.   
  7. Леко повишена температура, стомашни неразположения и раздразнителност са нормални в първите дни на почивката, докато организмът на детето привиква към новата среда. Но ако симптомите се задълбочат или продължат по-дълго, налага се да потърсите помощта на лекар. Не бързайте с паниката, но и не се колебайте да действате, ако имате притеснения.

Текст: Диана Юсколова