Над 50 000 двойки с репродуктивни проблеми у нас се нуждаят от донорски генетичен материал. По официални данни обаче, оказва се, че дарителите са крайно недостатъчни

През последните 2 години донорите са под 800, като значителната част от тях са жени. Големият брой на чакащите и малкият брой донори водят до родени близо 1300 бебета, заченати с генетичен материал от български дарители. През 2020 година са се родили 324 деца, а през 2021 година – 116. 

30 деца се родиха от инвитро програмата на Столична община

Нужно е и време, за да започне дадена процедура с дарена яйцеклетка – между 6 месеца и година. 

За да има дете, Борислава Георгиева преминава през две неуспешни бременности и седем инвитро опита. Когато разбира, че може да роди само с донорска яйцеклетка, я получава след 5-месечно чакане. През 2021 година на бял свят се появява Влади. 

„Всички жени искат да са майки, но от толкова чакане не съм предполагала, не съм очаквала такава любов, която не може да се опише. Такова щастие голямо ни донесе това детенце“, разказва Борислава. 

Добре дошъл казваме на Радослав

У нас пациентът не плаща за репродуктивни клетки, но сам покрива инвитро процедурите с тях. Финансовата помощ идва от неправителствени организации, а също и от някои общини. Фондът за асистирана репродукция не покрива процедурите с донорския материал. 

Обсъжда се донорите на генетичен материал да могат да дарят до пет пъти. 

Източник: https://btvnovinite.bg/