Съвсем скоро ви разказахме за случай, при който в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ - Асеновград бе спасено недоносено бебе, тежащо под 1 килограм. Бебето се ражда три месеца по-рано, заради усложнение на бременността и е откарано до УМБАЛ "Пловдив" с транспортната линейка, купена с дарени пластмасови капачки от кампанията "Капачки за бъдеще".

Ето, че днес можем да ви споделим още добри новини за състоянието на малката принцеса. Рабия е вече стабилизирана - това заяви д-р Диана Аргирова.

Спасиха бебе с тегло под 1 килограм

Тя увери, че за бебето се полагат изключително много високо специализирани грижи. "На практика с колегите поддържаме живота ѝ извън утробата на майката, сякаш все още е там, а това се постига благодарение на съвременната апаратура и на компетенциите на екипа", посочи д-р Аргирова.

Роденото 980 грама и 34 см бебе в 28-та гестационна седмица вероятно ще остане в лечебното заведение най-малко 3 месеца, преди да бъде изписано. Майката е била с тежка прееклампсия (повишено кръвно налягане), а половината повърхност от плацентата е била отлепена. Наложило се е спешно цезарово сечение, за да бъде спасено момиченцето.

След раждането, тъй като бебето е с висока степан на недоносеност, акушер-гинеколозите и неонатолозите в болницата в Асеновград веднага се потърсили съдействието на републиканския консултант по Неонатология. След прегледа той веднага е насочил малката в специализираното отделение на "УМБАЛ-Пловдив“, което има отличните възможности да се погрижи за детето.

"Такива деца не могат да се отглеждат навсякъде. Само експертна лекарска помощ може да им гарантира, че ще оцелеят и ще се развият нормално, след като бъдат изписани“, коментира д-р Аргирова.

Да забременееш нормално преди инвитро процедурата

Началникът на отделението поднесе своите и на екипа в болницата специални благодарности към хората, които събират капачки и с чиято помощ е закупена линейката. Тя подчерта, че придобивката е много ценна, защото е оборудвана с кувьоз, апарат за обдишване на бебето, перфузори и монитори.

През Отделението по Неонатология в "УМБАЛ-Пловдив“ всяка година преминават между 150 и 200 бебета с различна степен на недоносеност, близо 10% се раждат с тегло под 1 кг.

Източник: https://www.plovdiv24.bg/