В Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ - Асеновград е спасено недоносено бебе, тежащо под 1 килограм, стана ясно от Фейсбук страницата на болницата. 

През последните години за нашата страна процентът на недоносените бебета се движи в границата около 10 - 11%. Близо е до средния в Европа, който е 10%. Има страни като Полша, Холандия и голяма част от скандинавските, където този процент е около 6%.

Мъничката принцеса на име Рабия се е родила в 28-та гестационна седмица с тегло от 980 грама и ръст 34 сантиметра. Причината за поредния такъв случай отново се оказва усложнение на бременността. Майката е била с тежка прееклампсия (повишено кръвно налягане), а половината повърхност от плацентата е била отлепена. 

Наложило се е спешно цезарово сечение, а бебето е откарано до УМБАЛ "Пловдив" с транспортната линейка, купена с дарени пластмасови капачки от кампанията "Капачки за бъдеще".

Да забременееш нормално преди инвитро процедурата

Операцията е извършена от екипа: д-р Топчиян, д-р Кълева, д-р Ивайло Червенков, д-р Томова, д-р Томов, ак. Камишева, м.с. Попова и м.с. Христева. 

Това е поредното недоносено бебе от региона, спасено с помощта на транспортната линейка, купена от кампанията "Капачки за бъдеще". През юни специализираният неонатален автомобил превози недоносено бебе от Кърджали до Пловдив, преди дни - и от Пловдив до София. 

Снимка: МБАЛ Асеновград