Обичаме историите, които вдъхновяват, дават кураж, връщат вярата, когато си е отишла, събуждат надеждата и ни карат да чакаме с трепет сбъдването на чудото. Често, когато говорим за чудо, ние имаме предвид раждането на бебе. За семействата, които дълги години копнееят и чакат да прегърнат първата си рожба, повявата на дете наистина е равна на чудо. Ако за някои родители мечтата оживява бързо, безпроблемно и с лекота, то други минават дълъг път, докато стигнат целта. Причните, които пораждат трудности, са не една или две. Често, в основата на трудното забременяване, стои изчерпаният яйчников резерв. 

Диагнозата ,,Изчерпан яйчников резерв‘‘ се поставя на жени във все по-млада възраст в резултат на подобрените възможности за диагностициране на това състояние. Причините за това са разнородни, нерядко са свързани с храната, която ядем, въздуха, който дишаме, а също и с начина ни на живот.

Все повече млади жени са с изчерпан яйчников резерв

Кое може да ни подскаже, че имаме изчерпан яйчников резерв? Най-често това са оскъдният цикъл, повишените нива на ФСХ, неуспешните бременности... Важно е да потърсим помощ от специалисти. 

И е хубаво да знаем, че бебета се раждат, дори и ако майка е с подобна диагноза. Следващата история е поредното доказателство. Открихме я във фейсбук страницата на МЦ "Д-р Калчев" . Споделяме я и с вас и вярваме, че ще помогнем на още много семейства, изправени пред подобни предизвикателства. 

"Бях на 32 години, когато започнахме с опитите си за бебе. Не се получаваше, но имаше време. Вече на 35 години и без цикъл...просто изчезна!

Започнах обиколки по доктори и клиники. Чувах всеобхватни мнения от "нищо" до "нищо" в другата крайност.

В разговор с приятелка ѝ споделих, защото тя беше на същият кръстопът. Тя посещаваше д-р Калчев. Разказа ми за него, разказа за назначените ѝ процедури и приема на витамини. Реших да започна отнякъде и просто потърсих Гергана Марковска, за да започна с процедурите преди да дойде време за часа ми доктора.

В клиниката, където ходех на прегледи и процедури дадоха мнение за инвитро с донорска яйцеклетка. Приех го, но на своя глава си казах - правя последен опит с тази акупунктура, отивам веднъж при този велик доктор и тогава минавам към програма с ДЯ. Това време беше близо три месеца. Започнах с иглотерапията, започнах с хранителните добавки и витамините, вече не очаквах нищо, просто печелихме време и сили за предстоящите битки.

Една мечта за бебе, възможна само чрез дарена яйцеклетка

Дойде денят за час при д-р Калчев, изготвихме план, който включваше започналата терапия + лека стимулация и процедури на естествен цикъл в близко бъдеще. Месеца след прегледа за пореден път не настъпи менструация. 

Един ден звъннах на Гери, защото исках да ме "набоде" за новите ми симптоми, които не знаех от къде ми се появиха. Подозирах големия стрес, на който бяхме подоожени. Започна гадене, световъртеж и цялостно отпаднало състояние. Гери ме прие веднага и след работно време ме чакаше в кабинета. Щом ме погледна, ме насочи бързо да направя тест за бременност - положителен! Толкова положителен, че за секунди чертата му се появи. Не можех да повярвам! Това беше толкова нереално, че и в най-смелите ни мечти нямаше такъв сценарий.

Имах прекрасна бременност, защото продължавах с иглотерапия за намаляване на стреса и балансиране на организма. Това оказа голямо влияние на тялото ми и всички процеси, през които то мина. Раждането мина нормално и леко, а възстановяването изключително бързо. С усмивка на лице си спомням как два дни след изписването ни от родилното, посетихме Гери, за да ги запозная и да направим следващата процедура за мен. Освен за цялостно възстановяване, много ми помогна и за увеличаването на лактацията, като имах невероятно лек процес при кърмене с моята дъщеря!

Благодаря ви! Благодаря на Гери, че успя да ме накара да вярвам в чудеса, на д-р Калчев, че в правилното време каза правилните думи и повярвахме в силата на нашите тела! Минали са едва няколко месеца от раждането, а вече съм готова за бебе номер две и вярвам, че те ще помогнат то скоро да е факт!"