Всеки родител би искал детето му да се храни здравословно и пълноценно и да бъде спокоен, знаейки, че храната, която малчо приема, е абсолютно естествена, без излишни добавени непознати съставки, свежа, здравословна и вкусна. Ако се притеснявате за консервантите, оцветителите и другите добавки в храната на детето си, тази статия ще ви помогне.

Какво точно означава номерът „Е” ? Всяка добавка си има номер с „Е”, за да се покаже, че е минала тест за безопасност и е била одобрена за използване. Европейското законодателство изисква повечето добавки, използвани в храните, да бъдат ясно обозначени в съдържанието на храната, или по номер.

  • Бебешката храна

Хубавото е, че всички храни, адаптирани млека и напитки в държавите от ЕС, предназначени за бебета до 12-месечна възраст, попадат под строги разпоредби, определящи какво могат и какво не могат да съдържат. Тези разпоредби ограничават добавките, които може да приема вашето бебе, като при това дават указания и за хранителните вещества, включително колко захар и сол могат да се съдържат в храната, какво е минималното количество протеини и колко подробни трябва да бъдат етикетите върху хранителните продукти.

  • Детската храна

Лошата новина по отношение на храните, предназначени за деца над 24 месеца, е, че законите, защитаващи бебетата, изведнъж престават да важат. Макар и някои добавки да са забранени за употреба в храни за деца над една годинка, тези храни са малко и рядко срещани. Децата след първата си годинка в общи линии могат да ядат всичко. Когато купувате готова храна, тя може да съдържа големи количества захар, сол и много добавки, а етикетите са далеч не толкова изчерпателни, колкото при бебешките храни. Затова остава на вас да решите каква храна приема детето ви и какви добавки има в нея.

Коя е най-добрата храна за бебето

Проучвания показват, че стандартните готови храни за деца съдържат средно по пет добавки (съставки, които вие не бихте включили, ако сами приготвяте храната на детето си). На първо място се нареждат детските десерти, зърнените закуски, детските напитки и сандвичите. Да знаеш, означава да вземеш и мерки. Според водещи специалисти по детското хранене, има определени добавки, които трябва да се стараете да избягвате. Най-доброто правило, е ако се притеснявате за Е-тата и не разпознавате много от съставките на храната, която се чудите дали да купите, или съдържанието ви звучи съмнително и неразбираемо, просто не я купувайте.

Препоръки: По възможност избягвайте набухватели, модифицицирано нишесте, модифицирано царевично брашно, малтодекстринът и нишестето се използват за допълнителен обем на храната. Израстващите деца се нуждаят от много хранителни вещества, а не празни калории, така че избягвайте храните съдържащи набухватели.

  •  Консерванти

Добавените консерванти в готовите храни целят да удължат трайността на продукта. Бензоатите, сулфитите, нитратите и нитритите са добре известни с това, че предизвикват астма у някои деца. Кожните обриви и стомашно-чревните проблеми също се свързват с консервантите. Проучвания показват, че най-много консерванти в детските храни се съдържат в сладкиши, бургери и напитки. Е-номерата на консервантите са от Е200 до Е282.

Опитайте се да избягвате при покупка на храна за вашето дете следните Е-та:
- Е210бензоена киселина (прибавя се към сирена, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит (222), което може да доведе до хиперактивност при децата).
- Е211натриев бензонат (използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25 mg. на 250ml.; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма).
- Е212калиев бензонат (при деца с алергични реакции. виж 210).
- Е213калциев бензонат  (виж 212).
- Е214етил-р-хидроксибензонат (да се избягва, забранен в някои страни).
- Е215натриев етил р-хидроксибензоат (да се избягва, забранен в някои страни).
- Е216пропил р-хидроксибензоат (възможен алерген).
- Е217натриев пропил р-хидроксибензоат (да се избягва, забранен в някои страни).
- Е218метил р-хидроксибензоат (възможни алергични реакции, главно върху кожата).
- Е219натриев метил р-хидроксибензоат (да се избягва, забранен в някои страни).
- Е220серен диоксид (серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи, разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, винен оцет, картофени продукти).
- Е221натриев сулфит (почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220).
- Е222 натриев хидрогенсулфит (виж 220).
- Е223натриев метабисулфит (виж 220).
- Е226калциев сулфит – (да се избягва, забранен в някои страни).
- Е227калциев хидрогенсулфит (да се избягва, забранен в някои страни).
- Е230бифенил (може да предизвика кожни проблеми).
- Е231ортофенил фенол (може да предизвика кожни проблеми).
- Е232натриев ортофенил фенол (виж 231).
- Е239 хексаметилен тетрамин (да се избягва, забранен в някои страни).
- Е249калиев нитрит (фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца).
- Е250натриев нитрит (може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин, препоръчва се избягването му).
- Е251натриев нитрат (виж 250).
- Е252калиев нитрат (виж 249 и 250).

  • Оцветители

Оцветителите при храните се използват повече за удобство на производителя, отколкото в полза на потребителя. Обикновено целта им е да прикрият съставки с лошо качество и така заблуждават потребителя за съдържанието на храната. Азо-оцветителите са спорни. Повечето от тях притежават Е-номер, даден им от ЕС, което означава, че се считат за безопасни за употреба. Много от тях обаче са забранени от други страни като САЩ, Япония и скандинавските страни, защото има сведения, че могат да предизвикат астма, кожни обриви, хрема, и да са отговорни за хиперактивност при някои деца.

Oстро-респираторно заболяване и хранене на детето

Ако мислите, че добавките влияят отрицателно на здравето на детето ви, опитайте се да избягвате следното:
Е-номерата за оцветяване на храните от Е100 до Е180.
- Е102тартразин (предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); използва се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия).
- Е104хинолин жълто (използва се в червилата и продуктите за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия).
- Е110сънсет жълто (използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия).
- Е122 кармоизин (може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използва се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция).
- Е123амарант (използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.).
- Е124 понсо 4R (реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия).
- Е128 червено G.
- Е155кафяво HT  (използва се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия).

Текст: Milenita May