Екип от лекари в Бостън успешно извърши нова фетална операция за лечение на рядко състояние на мозъка, известно като малформация на вената на Гален, съобщава Си Ен Ен. 

Въпреки че вътреутробната хирургия, извършена преди раждането на бебето, е била използвана за други състояния, тази контролирана с ултразвук процедура е сред първите за подобен вид малформация. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Интервенцията е извършена през март, но данните за нея са публикувани в четвъртък в списание Stroke. 

Заболяването се характеризира с това, че кръвоносният съд, който пренася кръв от мозъка към сърцето, известен също като вената на Гален, не се развива правилно. Малформацията води до огромно количество кръв, което натоварва и сърцето, а това може да доведе до каскада от здравословни проблеми. 

„Огромните мозъчни травми и сърдечната недостатъчност след раждането са двете големи предизвикателства“, каза д-р Дарън Орбах, рентгенолог в Бостънската детска болница. 

Лекари спасиха бебе, тежащо едва 540 грама

Обикновено кърмачетата се лекуват след раждането си с помощта на катетър за поставяне на малки спирали, за да се забави кръвният поток. Според лекарите обаче за подобно лечение понякога твърде късно. Въпреки грижите, смъртността от това заболяване е около 40 процента. "Около половината от оцелелите бебета изпитват тежки неврологични и когнитивни проблеми", споделя още д-р Орбах. 

Изправени пред избор 

Когато научават за четвъртата бременност, 39-годишният Дерек и 36-годишната Кениата Коулман от Луизиана, са изненадани и развълнувани. Двамата са женени от седем години и са готови да посрещнат ново попълнение в живота си. 

Кениата разказва, че не е имало нищо необичайно в бременността ѝ. „Бебето се чувстваше добре. Всичко изглеждаше наред.“, споделя тя. Но когато Кениата отива на ултразвук в 30-та седмица от бременността ѝ, нещо се обърква. 

Лекари спасиха бебе на родилка в кома

„Лекарката сподели с мен, че нещо не е наред с мозъка и сърцето на бебето“, спомня си Кениата. След допълнителни изследвания се поставя диагнозата малформация на вената на Гален

Семейството научава, че има клинично изпитване, проведено в Бостънската детска болница, което може да осигури лечение преди раждането на бебето им

На 15 март, точно месец след ултразвука, който забелязва малформацията, Кениата претърпява операция. Лекарите вкарват игла през коремната стена на майката, като внимателно прокарват катетър през иглата, така че малките метални спирали да могат да напълнят вената, да забравят кръвния поток и да намалят налягането. 

При интервенцията бебето веднага показва признаци на подобрение, а сканирането – понижено кръвно налягане в ключови области. 

„Моментът беше вълнуващ, защото имахме технически успех в извършването на емболизацията“, разказва д-р Орбах. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Два дни след процедурата се ражда Денвър Коулман, тежаща 1,8 кг. 

„Чух я да плаче за първи път и не мога да опиша с думи как се почувствах в онзи момент", спомня си развълнуваната майка.

Сега, почти два месеца след раждането на Денвър, тя продължава да се възстановява и не приема никакви лекарства за сърдечна недостатъчност, а неврологичният преглед е нормален. 

Източник: https://btvnovinite.bg/