Щурм към детската ясла... чудесно, но как да намерим баланса, след като знаем, че раздялата ще бъде трудна - и за нас - родителите, и за детето? Да, без съмнение, записването на мъничето в детска ясла е свързано с много тревоги и неизвестни за мама и татко. Именно затова споделяме с вас ценно откритие, което, вярваме, ще ви бъде полезно.

Чували ли сте за Baby social club? Ние не бяхме, но това се промени преди няколко месеца. Оказа се, че ,,бебешкият клуб‘‘ е позициониран в сърцето на my wonder academy (академия, където не само децата учат, докато се забавляват, но и техните родители обменят опит, задават въпроси и получават отговори). Този жив организъм се намира в новия Quartal District  на “Г.М. Димитров 81”, между Студентски град и Дианабад. Последвахме wonder academy в Инстаграм и приключението започна!

Идеята за създаването на Baby social club се ражда от майки за техните деца и това да им помогнат да бъдат емоционално готови за ,,раздялата”, наречена ясла. Защото -- как след две години в заедност и споделеност, един ден просто се събуждаш и оставяш най-ценното ти притежание при непознати хора – там то ще спи, ще играе, ще се храни или пък точно обратното – ще тъгува за мама и ще плаче.

Двигателно развитие на бебето. Съвети за първите стъпки

Намерихме мястото, за което ви разказваме, и се заехме да го изследваме отблизо. В Baby social club тръгнахме на ясла заедно – мама и детенце и имахме възможност да участваме в сутрешната рутина, да играем сензорни игри, да стимулираме развитието на фината и грубата моторика, да хапваме в група с други майки и техните деца.

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

След няколко посещения екипът започна да ни съдейства целенасочено за онази бъдеща ,,раздяла‘‘. Мама сяда отстрани и все по-малко участва в игрите, а вече социалното и спокойно бебе получава зелена светлина да бъде по-самостоятелно. През цялото време, освен че мама наблюдава, екипът анализира поведението на детето и когато моментът настъпи и всички участници са готови, мама е свободна да пие кафе отвън. У-ля-ля!

Защо първите 4 години от живота на детето са толкова важни

Заниманията и обядът продължават час и половина, но още по-добрата новина е -- когато детето свикне да бъде там, без да вижда мама и да страда поради нейната липса, то играта може да продължи още един час.

Един ден на детска градина в Германия

За уморените дами, чийто приоритет в момента не е математиката, ще уточним – това прави общо два часа време за капучино или друго малко удоволствие.

Ако и вие искате да подготвите за детската ясла себе си и малкото дете, за да сте сигурни, че процесът ще протече безпроблемно, вече знаете как и къде да намерите подкрепа. Успех!heart

* текстът е част от специалната поредица Шифърът на мама, в който главният редактор и други майки и дами от екипа на 9 месеца, споделят своя личен опит с продукти/услуги, полезни за децата и техните родители.