Регионалната здравна инспекция в Пазарджик ще оценява растежа и затлъстяването при 7-годишните деца. Проучването е част от "Европейската инициатива за наблюдаване растежа в детска възраст“. Събраните данни ще осигурят информация за тенденцията при храненето и ще дадат възможност да се сравни антропометричния статус на 7-годишните с този на връстниците им от европейските страни. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Изследването се провежда и в другите европейски страни и ще продължи до края на месец май. В България през този мониторинг на случаен принцип ще преминат общо 199 училища.

"Никога едно проучване не е самоцелно, когато установим дисбаланси в модела на хранене на децата и учениците, защото изискванията и потребностите на отделните групи са различни. Така например учениците от горния курс имат по-различни, приближаващи се до тези възрастните хора потребности.“

Това казва в интервю за БНР проф. д-р Донка Байкова, специалист по диатетика и хранене.

Тя допълва, че до 7-годишна възраст те са отглеждани под контрола и грижите на родители, на здравни власти в детските ясли и градини, където се хранят изключително здравословно. Но при прекрачване прага на училището "улицата поема храненето на българските деца и ученици“.

В допълнение тя коментира, че предвидената програма, по която учениците трябваше да получават плод или мляко, не заработи. Независимо, че беше съобразена с потребностите на тази възрастова група.

Любопитни факти за образованието в Япония

"В ранна училищна възраст на децата се предлагат големи тестени изделия, които са мазни, въглехидратни, без зеленчукова компонента, без плодова съставка, без витамини, без минерали. Много високоенергийни, засищащи, но не и здравословни“, твърди диетологът.

Това рефлектира върху теглото и здравния статус и той е дисбалансиран. И това е причината почти 1/4 от децата в ранна учебна възраст да са с наднормено тегло.

Източник: https://www.burgas24.bg/