Teкст: д-р Павлина Андреева, педиатър с над 30-годишна практика, с усмивка и изключителен професионализъм отговаря на въпросите за алергиите, които всяка майка някога си е задавала след появата на бебето. Не се съмняваме, че споделеното ще ви бъде полезно, затова бързаме да ви пожелаем – приятно четене!

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО 

Малкото ви дете тръгва на ясла или градина и се озовавате в зловещ капан-два дни в яслата и 5 дни болно вкъщи. Триста вида сиропи и капки, детето се оправя, и схемата се повтаря. Разбира се, има и късметлии, много деца боледуват рядко и бързо им минава. Нормално е децата в колектив до ученическа възраст да боледуват 6-7 пъти годишно от остри инфекции на дихателните пътища. Контактът между децата там е много близък и лесно си предават вирусите. Препатили родители на деца, които боледуват много повече от обичайното търсят чудодейни средства, за да се отърват от болестите. Ако имаше вълшебно хапче нямаше да има болни, нали? Много хора стават жертва на шумно рекламирани препарати обещаващи чудеса, но такива няма.

Повечето от „стимулаторите“ на имунната система са хранителни добавки, които не са регистрирани като лекарства и не са преминали през клинични проучвания. Затова се консултирайте с педиатъра на детето преди да ги използвате. Обикновено сочен за проблемите е имунитетът, или по-точно неговият спад. Да, имунната система на малките деца е незряла и те са податливи на инфекции. Но истинският имунен дефицит /вроден или придобит/ е много рядко срещано състояние. Например две пневмонии, три отита, няколко ангини годишно, това вече говори за истински имунен дефицит. В повечето случаи причините са други:

  Липса на закаляване. Основното притеснение на родителите /и особено на бабите/ е да не настине детето. Нашите деца се обличат така, сякаш живеем в пещери без отопление. Дори в жегата ако духне лек ветрец веднага се слага допълнителна дрешка. Децата ни са претоплени, изнежени още от раждането си и затова често боледуват. Заблуда е, че на бебето му е студено защото са хладни крайниците и нослето. Това е нормално в ранната възраст и се дължи на несъвършеното кръвообръщение, в първите дни след раждането крайниците са дори леко синкави. Единственият начин да се разбере дали му е добре на детето е да се поставим на негово място – с топъл памперс, чорапки, завивки и т.н. Ще заврите, нали? По-големите деца са в постоянно движение, многото дрехи водят до изпотяване и положението става още по-лошо. И какво ще стане ако малко му е студено? Нищо, опасността идва от вирусите, от болните хора около детето, а не от студа. Вярно е, че простудата може да провокира заболяване, но това се случва при драстично охлаждане. Известно е на всички, че закалените деца рядко боледуват. Адекватното обличане и разходките навън независимо то сезона са най-естественото и ефективно закаляване.

  Детето не се отлепя от телефона и таблета. Факт е, че още преди проходилката децата вече ползват телефона като евтина бавачка. В по-късна възраст положението става безнадежно, няма сила, която да откъсне детския нос от екрана. Обездвижването е сигурен сигнал за проблеми, освен, че влияе негативно на скелетно-мускулната система, то е фатално и за имунитета. За да достигнат елементите на имунната система до всички органи е необходимо добро кръвоснабдяване. То пък се осъществява от работещите мускули, които обаче бездействат пред телефоните. Ако искате здрави деца намерете начин да ги откъснете от екраните и да се движат и спортуват.

  Детето не се храни рационално. Тъпчете го с прехвалени хранителни добавки и витамини, но единственият ефект е успокоение на родителската съвест, демек правим нещо за детето. А се подценява най-важното –здравословното хранене. Децата имитират възрастните- като тях постоянно гледат в телефоните и също като тях се хранят неправилно. Ако детето не се храни с прясна домашна храна, плодове, зеленчуци, ще сте редовен клиент в аптеката. Доказано е, че сладкото пристрастява. Колкото по-късно включите в менюто лакомствата в лъскави опаковки, толкова по-добре. Захарта благоприятства възпалението, води до ферментация в стомашно- чревния тракт, микрофлората се променя и имунитетът страда. Сладкото потиска апетита и детето отказва основната храна. Колкото до витамините, те са най-полезни в естествен вид от храната, а не в хапчета и сиропи.

Даването на много лекарство също могат да навредят на детското здраве. Антибиотиците често се дават без да има нужда, те не влияят на вирусите. Но увреждат чревната флора, която, оказа се има решаващо значения за добрия имунитет. Капките за нос, особено тези с отпушващ ефект могат да увредят лигавицата на носа, ако се прекалява с тях. Увредената лигавица губи защитната си бариера и вирусите лесно атакуват. Същото се получава и когато детето спи в топла стая, над 22-23 градуса въздухът става сух и уврежда лигавицата. По-добре детето да спи в хладна стая, но добре завито. Децата се отвиват, когато им е топло.

    Наследствеността също играе роля, но значението й е силно преувеличено. Дори родителите да са боледували като малки, не е задължително и детето да е болнаво. Ролята на отглеждането, закаляването и правилното хранене играят по-значима роля от наследствеността, сочат последни проучвания.

Влияе ли телевизорът на заден фон на развитието на детето

   И да не забравяме емоционалния статус. Вечно притеснените, тревожни, сприхави родители натоварват психиката на детето и то боледува. И това не са алабализми, а чиста химия – при положителни емоции се отделят хормони, които подпомагат имунната система, а в тревожна обстановка превес имат хормоните на стреса, които сриват имунитета. Пример за това са децата, които не обичат да ходят на детска градина и изживяват голям стрес. Те боледуват по-често от тези, които с удоволствие посещават детските заведения.