Точният брой на жените, които са преживели спонтанен аборт в резултат на тромбофилия, не е известен, защото тромбофилията е един от многото фактори, които могат да доведат до преживяване на спонтанен аборт.

Училище за родители - Бременност и тромбофилия. Разговор с д-р Георги Тончев

Какво представлява? Тромбофилия е състояние, при което кръвта има повишена склонност към образуване на кървни съгломерати (тромби), които могат да причинят затруднения в кръвообращението. Това състояние може да бъде особено рисково по време на бременността, поради увеличаването на кръвното налягане и на хормоните, които могат да насърчат образуването на тромби, както и да се стигне до спонтанен аборт.

И все пак някои изследвания показват, че около 10-15% от всички спонтанни аборти са свързани с тромбофилия. Въпреки това, е важно да се отбележи, че не всички жени с тромбофилия ще преживеят спонтанен аборт, и че много други фактори могат да допринесат за този риск.

Бременност и тромбофилия – моят личен опит

Най-доброто, което може да направите, ако имате тромбофилия и планирате бременност, е да се консултирате с гинеколог и хематолог, които да ви предложат най-добрите стратегии за овладяване на риска и подходящо лечение.

Диагнозата на тромбофилия се поставя след извършване на редица клинични изследвания и изследвания на кръвта. Ето някои от тези изследвания:

1. Коагулограма - това е изследване, което оценява различните аспекти на кръвното згъстяване, включително времето за свръхсъгласуване, времето за протромбин, активирано време за частична тромбопластинова активация, фибриноген и други показатели.

2. Генетичен профил - включва изследване на фактор V Leiden, фактор II (протромбинов) мутация и други генетични мутации, които могат да предизвикат тромбофилия.

3. Антитела - може да се извърши тест за антифосфолипидни антитела, които увеличатват риска от тромбози.

4. Други изследвания - при нужда се извършат и други изследвания, като например ехография на вените или КТ скенер.

Обикновено  хематологът използва тези изследвания за поставяне на диагноза, след това лекарят може да предпише лечение, което да помогне да се намали риска от нежелани усложнения.

Лечението на тромбофилията по време на бременността може да включва следните мерки:

1. Лекарствени терапии - възможно е да се приложат антикоагуланти, като хепарин, които могат да помогнат за предотвратяване на образуването на тромби. Това може да се прави и през бременността и след нея.

2. Диета - диетата може да се промени, за да се включат храни, които съдържат малко мазнини и холестерол, и които могат да помогнат за подобряване на кръвообращението.

3. Редовни прегледи - бременните жени с тромбофилия трябва да имат редовни прегледи от специалисти, за да се наблюдава кръвното налягане и да се проверява дали има тромби.

4. Упражнения - упражненията могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и за намаляване на риска от тромби.

Тест за тромбофилия – задължителен за бъдещите майки

Помнете: лечението на тромбофилията по време на бременността трябва да бъде индивидуално и да се извършва под наблюдение на специалист.