Текст: Феодорина Ляскова

Бременността би могла да създаде проблем на венозната система по няколко причини. По време на 9-те месеца се променят хормоните в женския организъм. При по-напреднала бременност плодът компресира венозната система в корема и  нарушава венозния дренаж, което може да доведе до разширени вени в долните крайници, отоци, а при по-особени случаи и до запушване на дълбоките вени (дълбока венозна тромбоза), обяснява проф. Лъчезар Гроздински, д.м.н, завеждащ Отделение по ангиология и флебология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Само компресията и коагуалните промени рядко могат да причинят дълбока венозна тромбоза, но когато жената има вродена генетична аномалия на съсирването, тя, в съчетание с венозната компресия, може да доведе до дълбока венозна тромбоза. Рядко само един-единствен фактор може да причини този проблем, но съчетаването на два могат да я провокират. Трябва да се има предвид, че т.нар. тромбофилия (генетична аномалия, свързана с повишено съсирване на кръвта и образуване на тромби) не е съвсем рядка. Среща се при 3 до 5% от хората и ако не се изследват със специфични лабораторни тестове, може и да не знаят, че имат такъв проблем. Важно е бременните, ако имат в рода си близки роднини – баща, майка, които да са боледували не от разширени вени, а от венозна тромбоза и белодробна емболия, да си направят такъв тест за тромбофилия, за да се знае дали са предразположени към този проблем. Този дефект при определени обстоятелства може да провокира и поредица от аборти, преди да се стигне до бременност. Колегите акушер-гинеколози са наясно с този проблем и жени, които имат поредица от аборти и трудно забременяват, се подлагат на тестове за тромбофилия. Ако се знае, че една бременна страда от тромбофилия, може да се извърши профилактика от акушер-гинеколог или от специалист ангиолог.

Иначе профилактиката на компресията на венозната система от плода практически трудно може да се избегне. Когато жените получават разширени вени от това или краката отичат повече, добре е да се започне лечение с профилактичен ластичен чорапогащник, специално създаден за бременни. Той ще подобри действието на мускулната помпа и изтласкването на венозната кръв от долните крайници и няма да позволи да се появят разширени вени. Ако жената вече има някакви проблеми с долните крайници, разширени вени, отоци или болки, добре е да потърси консултация със специалист ангиолог и да се извърши ехографско изследване на повърхностните и на дълбоките вени на краката. Би трябвало бъдещите майки да са информирани за евентуални усложнения.

Разширени вени и дълбока венозна тромбоза са различни диагнози

Повърхностният тромбофлебит не е особено опасен, но изисква специфично лечение. Диагнозата му се поставя лесно, защото се вижда как една повърхностна вена се зачервява, става твърда и започва да боли. Жената сама може да си постави диагнозата и да отиде на специалист.

За разлика от нея, дълбоката венозна тромбоза протича коварно, получава се оток на подбедрицата, а понякога и на бедрото на единия крак, съчетан с лека или малко по-силна болка в крайника и с известни цветни и температурни промени – крайникът става леко синкав, малко по-топъл. При болка и оток на долния крайник е добре да се проведе диагностика с еходоплер от специалист ангиолог, за да се види дали не започва развитие на дълбока венозна тромбоза, съветва проф. Гроздински.

Известно е, че дълбоката венозна тромбоза може да причини много сериозни усложнения в организма – т.е. да се развие белодробна емболия. Ако се откъсне съсирек и попадне в белодробното кръвообращение, може да причини белодробен инфаркт. Макар и рядко, възможна е и смърт. Ето защо е важно да се извършва адекватна и своевременна диагностика.

Клиничната картина на венозните тромбози зависи от  локализацията им

Ако е запушена вената в областта на бедрото или зад коляното, тогава се подува подбедрицата, обикновено с твърд оток. Причината е, че тромбът е запушил вената и кръвта не може да се дренира от крайника. Когато е запушена вена в корема (илиачна вена), тогава отича целият крайник – бедро и подбедрица, и това са по-тежките случаи. Те не са толкова редки при бременните, тъй като компресията на плода върху илиачната вена може да доведе до венозна тромбоза и тогава състоянието е по-драматично с тежък твърд оток с болка, леко посиняване или зачервяване на крака. Съпроводена е с лек дискомфорт, сърцебиене, температура. Най-опасно е, когато има оток и болка в някой от долните крайници и това се съчетае с пристъпен задух и болка в гърдите. Тогава се касае за усложнение на венозната тромбоза – белодробна емболия. Клиниката на белодробната емболия зависи от нейната тежест, но може да се движи от лек дискомфорт с бодеж в гърдите и лек временен задух. Или пък при по-голямо натоварване да се появят по-сериозни оплаквания с внезапно възникнал задух, който не отзвучава с времето, с прилошаване, сърцебиене и дискомфорт. Това е клиниката на по-тежка белодробна емболия и изисква спешно лечение, тъй като е застрашен животът на майката и на бебето. Има лечение за това състояние, но не бива да се стига до него, а проблемът да се хване по-рано. Важно е да се потърси консултация с ангиолог.

Лечението с хепарин не уврежда плода

Ако се установи повърхностен тромбофлебит или дълбока венозна тромбоза, трябва да се предприеме лечение с противосъсирващи медикаменти. Обикновено се използват различни форми на хепарина. Това лечение не уврежда плода. „Лекувал съм успешно много бременни жени с дълбока венозна тромбоза, които родиха здрави деца, след което постепенно се възстановиха, споделя опит проф. Гроздински. – Рискът от развитие на белодробна емболия, след като лечението вече е започнало, е нищожен. То е много ефективно.“

При проблеми с вените се налага консултация с ангиолог

Добре е бременните да се движат повече, ако плодът е стабилен и нямат контракции. Разбира се, не бива да се прекалява. Активното движение придвижва кръвта от долните крайници към сърцето. Обездвижването създава условия за задържане на кръв в крайниците и при други обстоятелства може да се стигне до венозна тромбоза.

Добре е бременните да се наблюдават и ако имат болезнени отоци и проблеми с вените, да се консултират с ангиолог и да се подложат на доплерово изследване. Това важи особено ако при жената има наследствена тромбофлебия и ако се налага, да се започне профилактика с хепарин. Съвременната медицина разполага с достатъчно диагностични и лечебни средства, за да се справи с този проблем, стига жената да е достатъчно информирана за възможните усложнения, които могат да настъпят.

Много от съвременните жени раждат в по-зряла възраст, когато вече имат варикоза, която с бременността се задълбочава и това налага да обръщат повече внимание на вените си. Има значение и наддаването на повече килограми през 9-те месеца.

Жените да спят по гръб или на лявата си страна

Важна е и позицията, в която спи бременната. При по-голям плод и напреднала бременност, ако жената спи на дясната си страна, може да се компресира дясната празна вена от натиска на бебето и тя да почувства известен дискомфорт. Тази вена преминава в корема и дренира венозната кръв от долните крайници и част от вътрешните органи. При нейната компресия се блокира голям обем кръв, която би трябвало да отиде в сърцето, но тя не достига до него и тогава то работи напразно и това създава проблем на целия организъм. Ето защо е по-добре бъдещите майки да спят по гръб или на лявата си страна.

Добре е бременните да избягват обезводняването, което сгъстява кръвта, особено през лятото, и създава условия за повишаване на съсирването й.

Проблемите с вените, които възникват по време на бременността, могат донякъде да изчезнат след раждането, но не напълно. Леките случаи на разширените вени могат да се лекуват с хапчета, които подобряват тонуса им, или пък с носене на ластични чорапи. Сега има и лечение с инжекции за склерозиране на вените, когато те са по-малки или средно големи. При по-сериозните случаи може да се стигне до аблация или изгаряне на вената с лазер. В нея се вкарва лазерен катетър и тя се изгаря по цялата й дължина, лазерът се вади, а вената се слепва. Това е модерното лечение. Иначе при по-тежките случаи с огромни вени, които не са подходящи за лазерна аблация, се прилагат обикновените хирургични методи.