Чаканият финал е на лице! Раждането е минало, малкият човек вече е извън коремчето на мама. Прибираме се вкъщи и сега накъде?

Първите дни у дома са най-стресиращи за бъдещите родители и крият хиляди въпросителни. Теодора Артинова, старша акушерка на Родилна зала и Родилно отделение в СБАЛАГ „Св. София", ни бъде на гости, за да разкаже кои са  важните неща, необходими на родителите през този период. Научихме повече и за храненето на новороденото бебенце с помощта на продукти с марка Tommee Tippee.

Абонирайте се за YouTube канала на списание „9 месеца“, за да получавате известие за всяка нова лекция.

Kои са възможните ситуации, предизвикващи тревога у родителите?

Спад в теглото
Бебетата, които се приемат за доносени, са с тегло над 2.5 кг и са родени около датата на термина. Обичайно явление при повечето новородени обаче е в първите дни да губят от теглото си. Причината е, че в началния период кърмата недостига. Този физиологичен спад продължава до 10-ия ден и отнема до 10% от теглото. Ако посоченият процент се надвиши, нужно е да се вземат мерки – чрез по-често и по-продължително кърмене или чрез дохранване с мляко за кърмачета.

Повишена температура
Нормалната телесна температурата на бебетата е 37 °С. Най-точно тя се измерва с термометър в ануса (като се отнема половин градус – вътрешната температура е с половин градус по-висока). Ако обаче температурата е повишена, се правят изследвания на бебето, за да се изключат евентуални заболявания, които може да са причина за фебрилитета. Ако не се открият патологични отклонения, родителите нямат повод за тревога.

Червени петънца
Много новородени имат червени петънца по кожата. Когато ги забележат, майките се притесняват, тъй като ги смятат за симптом на алергия. Тези обриви обаче не са опасни и се дължат на хормоните и белтъците, които са преминали от майката към бебето през време на бременността. Те постепенно изчезват благодарение на пълноценното хранене и приспособяването на бебето към „самостоятелния” живот.

Надути (отекли) тестиси при момчетата и капки кръв от влагалището при момичетата
Това са състояния, които не трябва да стряскат мама и татко. Те преминават спонтанно в рамките на няколко дни.
 

Физиологична жълтеница
Обикновено тя се проявява при някои новородени около 3–4-ия ден след раждането. Отминава до 10-ия ден. Когато жълтеницата е слабо изразена, тя постепенно изчезва при добро хранене на бебето. Новороденото не бива да губи много тегло, тъй като жълтеницата се засилва. Ако тя е силно изразена, в клиниката се прилага лечение със специална, напълно безвредна за бебето лампа за фототерапия.
Причините за появата на физиологична жълтеница са все още незрелият черен дроб на новородените и повишеният брой кръвни клетки в сравнение с този при възрастните. Има и случаи, при които жълтеницата се дължи на майчино-фетална инфекция, кръвногрупова несъвместимост. Те налагат допълнителни изследвания и лечение според причината. 

Ако сте пропуснали уеб предаването „Първи грижи за бебето у дома“, гледайте цялото видео още сега: