Що е то тромбофилия и как влияе тя на зачеването, а по-късно - и на самата бременност? Темата е важна, а въпросите, несъмнено, са много. За да разберем всички техни отговори, да ни гостува в уеб предаването поканихме д-р Георги Тончев, хематолог от Медицински център "Д-р Калчев".

СЕМЕЕН ХОРОСКОП 

В самото начало на разговора разбрахме повече за същността на заболяването и научихме кои са различните видове тромбофилия. 

enlightened Цялото предаване гледайте тук:

 

По думите на нашия гост "тромбофилията, най-общо казано, представлява повишена склонност към образуване на кръвни съсиреци в човешкия организъм". Тя може да бъде разделена условно на две групи: 

  • вродена - мутации, които са генетично заложени;
  • придобита - склонност към образуване на съсиреци при други заболявания, придобити, които не са вродени.

Относно бременността - научихме, че тя е рисков фактор за повишено съсирване на кръвта. "Лечението с високи дози хормони по време на бременност, женски полови хормони, също е рисков фактор за преждевременно съсирване на кръвта, дори и при хора, които нямат мутация." 

Харесайте ни във Facebook 

Д-р Тончев успокои бременните мами с тромбофилия, споделяйки, че не е задължително състоянието им да се предаде и на бебето. Бебето унаследява генетичен материал и от двамата родители и е много вероятно да вземе здравите гени на бащата. 

А дали съществува превенция? Разбира се, научихме и това. На вродените тромбофилии, за съжаление, превенция няма. Но все пак, д-р Тончев сподели, че във всички случаи: "Движението е най-важната преценция."

В уеб предаването виртуален наш гост бе още Теодора Артинова. Тя ни сподели важна информация за храненето през бременността и обърна специално внимание на приема на витамини през 9-те месеца. Научихме и за всички ползи на ПреМама Дуо - верен приятел на мама и бебе. 

>>> Aбонирайте се за YouTube канала на „9 месеца”, където ще откриете всички отминали Уеб предавания: yes https://www.youtube.com/@spisanie.9meseca