Деликатна и нежна, чувствителна и крехка, бебешката кожа се нуждае от любящи грижи. До месец-два след появата на малчо, е много вероятно мама и тати да се сблъскат със сериозни тревоги. Сред тях плашещо място заема атопичният дерматит. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

enlightenedСъвети за грижа при атопична кожа

enlightenedБебешка козметика при атопичен дерматит

enlightenedПодход при суха и склонна към алергии кожа

За всичко важно по темата си говорихме с д-р Димитър Черкезов, дерматолог и началник Отделение по кожни и венерически болести в МБАЛ „Св. София“

Кои са симптомите на заболяването?

Генерално те се изразяват в зачервяване, сърбеж, дразнене в зоната на очите, вратлето, лакатните и коленните гънки. Сигнал за наличие на атопична кожа можем да получим и от раздразнението на детето, ако то е по-голямо. 

А дали храната има отношение към атопичния дерматит?

Д-р Черкезов ни отговори така: "Изключването на определени хранителни продукти се прави с цел провокационен тест. Но няма причинно-следствена връзка, която да е научно доказана, все още, за това, че някоя конкретна храна може да го причини или отключи." Винаги обаче могат да се подозират цитросовите плодве, домати, яйчния жълтък.

Разбира се, специално внимание обърнахме и на козметиката. Тя е ключова в грижата и затова е важно да бъдем изключително внимателни с нейния избор. А също и със самото ѝ прилагане. 

Училище за родители - Колики при новороденото. Помощ и съвети

Д-р Черкезов посъветва бъдещите и настоящи родители да използват дерматологична козметика. Тя е тествана и е научно базирана. Много фактори играят роля за доброто повлияване на кожната сухота. За сухотата е важна превенцията. Козметичните продукти, хидратиращите кремове и балсами са една основна част от отглеждането на бебе, която в никакъв случай не бива да бъда подценявана. 

Нашият гост сподели още, че е хубаво да избираме текстурата на продукта спрямо сезона. Зимата, например, е добре да се спираме на по-плътна и наситена - балсам. При преходни сезони - текстура крем, лятото - лосион, мляко, хидратиращо олио. Измивният продукт, с който се къпе бебето, също играе ключова роля. 

Видове упойки при раждане - среща на живо в Bulgaria Mall

Говорихме и за ролята на замърсения въздух към обострянето на състоянието атопичен дерматит. Разбрахме и дали нормалното раждане предпазва от появата на атопична кожа. 

Получи се ценен разговор с важни препоръки от отличен дерматолог. Благодарим на д-р Черкезов за споделения опит. 

yesГледайте целия ни разговор тук: