Семейство, чиято страст са пътешествията и живота извън мрежата. Винаги заедно, усмихнати, пътуващи, обичащи. Днес срещат утрото в планината, а утре се любуват на изгрева над морето. Живот на колела – вълнуващ, красив, щастлив и всеки ден различен. Запознайте се с Цвети, Иван и Борис. За тях животът е пътуване, в което зад всеки завой се крие мечта, даряваща сърцето с любов, хармония и благодарност. Живеят осъзнато и крачат смело по собствения си път, слушайки гласа на душите си. За приключението да си винаги напът, за семейството като награда и за майчинството като най-голямото богатство, си говорим сега с Цвети. 

Здравей, Цвети. Нека споделим на нашите читатели къде те намираме в момента – в любимата каравана или не? 

Здравейте, мили хора! Да, намирате ме в моята любима караванка Дъртанянка. Направих си топъл чай, пуснала съм си релаксираща музика и се наслаждавам на спокойствието, което цари около мен!

Мечтаеш, плануваш, действаш – тази формула ли те доведе до живота, който имаш днес? 

Точно така! Още от малко дете винаги обичах да си мечтая и записвам всичко. На малко по-късен етап от живота си осъзнах, че мечта без план и действие си остава само мечта. Затова днес, моят верен спътник  навсякъде е моят тефтер/планер. В него записвам всички свои мечти и планове, а след това и план за действие. Вярвам и съм се убедила в това, че когато човек точно и ясно определи целите и приоритетите в живота си му е много по-лесно да върви по своя си път, уверен!

Караванка Дъртанянка – дом на колела или нещо много повече? 

Нещо много повече от дом на колела. Когато закупихме тази стара каравана не сме и предполагали колко много ще ни промени. Казвам промени, защото благодарение на нея и начина на живот по-близо до природата успяхме да осъзнаем още по-силно как искаме да протичат дните ни, живота ни. Дъртанянка ни накара да прогледнем кои са истински важните неща в живота, направи ни по-смирени и благодарни, изпълнени с любов! 

Нека те върнем малко назад - срещата с Любовта, а след нея и бременността?

С моята половинка се запознахме през есента на  2014 година на връх Ком. В онзи миг нищо не трепна между нас, но само след няколко месеца на 14 февруари 2015 година по време на зимно изкачване на Черни връх искрата беше запалена. До този момент не бях срещала човек, с когото да се чувствам истински жива и най-вече себе си. Беше взаимно. Чиста любов! Затова и бременността не закъсня. Когато две души вибрират на една честота всичко се случва с лекота. Така беше и при нас!

Разкажи ни за твоите 9 месеца. И те ли преминаха в пътуване из красивите кътчета на България?

Моите 9 месеца бяха един наистина прекрасен период в живота ми. Бременността ми беше много лека. Буквално до денят на раждането си  бях активна. Не спирах да катеря върхове, да пътешестваме, да спортувам. Много често днес се шегуваме, че Борис „инкогнито“  е изкачил повечето върхове в България, обиколил е много държави и плажувал на няколко морета!

Да се вкопчиш в Живота от първия ти миг в коремчето на мама. Мирена Керезова разказва

На колко годинки бе Борис по време на неговото първо пътешествие? 

Борис е пътешественик от бебе. В самото начало, до 7-ят месец го носехме в бебешко кенгуро. След това си закупихме специализирана раница, с която го взимахме с нас на походи в планината и не само. На 2 годинки и половина изкачихме заедно връх Мусала. Днес вече е на шест и за крехката си възраст има много изкачени върхове, посетени водопади , екопътеки и куп градски забележителности. 

Как да накараме детето да обича и цени природата - къде според теб се крие тайната? 

Личният пример! Децата са наше лично отражение и ако искаме да ги научим на каквото и да е първо самите ние трябва да излъчваме даденото нещо. За нас като семейство не е трудно да научим Борис да цени и обича природата, по простата причина, че той още от бебе е постоянно сред нея. За нас тя е нашият дом. Мястото, което истински ни зарежда!

Най-важно за вас като родители е да научите Борис на…?

Да го научим да обича себе си, да е уверен, изпълнен с любов и благодарност към себе си и света, който го заобикаля! Силно вярвам, че когато един човек е израснал в среда, в която се е чувствал обичан, подкрепян, то един ден , през каквото и да преминава, тази основа даденa му в детството, ще му помага да върви по пътя си много по смело и уверено!

Вентрологът Димитър Иванов: Правете деца, хора - страхотно е да си родител!

Живеем в дигитален свят, връстниците на Борис все по-често са ангажирани с екраните. Как постигате обратното? 

С поставянето на точни и ясни граници. Борис не е ползвал никога телефон или таблет. Когато сме си у дома гледа детски филмчета и телевизия, нормално е и все пак не бихме го лишили, но и те са с мярка и за определено време. В караваната нямаме телевизор. На лаптопа му пускаме някое филмче - не повече от час за целият ден. Знам, че много родители използват телефона като начин детето да се ангажира, а те да си починат, но повярвайте ми, това не е начина. Истинските игри в реалния живот карат детето да развива своето въображение и креативност, екранът - не! Поне докато стане ученик, след това вече ще настъпи друг етап и ние няма как да го ограничим, все пак това е времето, в което той живее. Ще има свободата сам да избира!

Какво ти дава пътуването на теб като майка? Има ли нещо, което ти отнема? 

Лично на мен пътуването ми дава една връзка, връзка с мен самата. Всяко ново пътешествие, нова дестинация, е среща с мен самата. Пътешествията ми помогнаха да се пробудя и осъзная коя съм, какво искам, и то пътешествията с каравана. Този стил и тази близост с природата ме направиха още по-смирена и благодарна и същевременно  любяща и добра майка!

Поля: Старая се да съм добра майка, не перфектна, а добра

Работа от разстояние – възможна мисия или не? 

Разбира се! Важно е човек да определи приоритети в живота си. Колкото по-рано го направи, толкова по-осъзнати ще са решенията, които ще взима. Ние сме определили своите и смело крачим по собственият си път! Вярвам, че има ли желание има и начини и всеки сам за себе си трябва да намери правилната формула, която да го прави щастлив и удовлетворен! Това е избор и лична отговорност!

Какви са бъдещите ви планове като семейство, мечтаете ли за още дечица? 

Бъдещите ни планове са да сменим дъртанянка с кемпер. Обичаме си я, но с кемпер ще сме много по-мобилни. Също така си мечтаем да си създадем и наш собствен дом - малка дървена къщичка сред природата. Да си имаме градина, в която да отглеждаме храната си и още куп мечти. Вярвам, че човек докато е жив не бива да спира да мечтае!
Относно още дечица – не мислим да имаме повече. Доста често са ни съдили за това наше решение, но лично ние вярваме, че да си родител е много повече от това просто да родиш едно дете. Това е отговорност и вътрешно усещане. За себе си сме взели своето решение и се чувстваме истински щастливи!

Какъв съвет би дала на младите родители, които се страхуват да гонят мечтите си?

Наскоро в една своя публикация в Инстаграм  писах точно за страховете. Затова ще цитирам какво написах там „Не се страхувай, ако усещаш пламъче в теб да гори и ти казва, че на прав път си ти, то продължи“.

Бъдете, мили хора.

Страхът е бариера в съзнанието, която, ако сам не поемеш отговорност да разрушиш или прескочиш, никой няма да прескочи вместо теб. А повярвайте ми отвъд тази бариера се крие свобода. Не пропилявайте дните и живота си, приковани към зоната си на комфорт. Осмелете се да излезете от нея и да опознаете най-вече себе си! 

Бъдете! Следвайте сърцето си!

Три причини да бъдем благодарни днес?

Благодарни затова , че сме живи и във всеки един момент можем да променим посоката, независимо къде се намираме!

Благодарни за прекрасната природа, която имаме в България!

Благодарни за всички малки неща, които много често приемам за даденост в живота си!

enlightenedОще красиви кадри и хубави думи, споделени от Цвети, ще откриете тук: instagram cvety_mitova

Разговора проведе: Християна Гълъбова