Първите дни у дома са истинско предизвикателство за мама и тати. Едно малко човече се нуждае от деликатни грижи, много време и специално внимание. Тревогите са немалко, трудности няма да липсват. Но, мили родители, въоражете се с търпение, говорете с най-добрите специалисти, приложете правилните съвети и следвайте вашата интуиция, само така с лекота ще излезете победител от всяка "битка". 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Вероятно едно от най-тревожните изпитания пред мама, тати и бебчо са неприятните КОЛИКИ. Именно те бяха на фокус в уеб предаването ни миналата седмица. Наш специален гост бе д-р Мария Калайджиева, неонатолог и педиатър от Аджибадем Сити Клиник, Болница „Токуда“. Тя ни разказа подробно какво точно представляват коликите и кои са начините за справяне с тях. Съветите ѝ бяха ценни, насоките - полезни. 

Ето и какво ни сподели д-р Калайджиева...

"Най-често коремните колики при доносени, здрави новородени деца се появяват след втората, третата седмица от живота." Научихме, че при една малка част от бебенцата коликите е възможно да се появят и в съвсем в първоначалните дни след раждането. При недоносените бебета коликите се явяват малко по-късно - около 1 месец след очаквания термин на раждане. Коликите продължават до 3-месечна възраст, в редки случаи - до 4 и 6-месечна възраст. 

Когато бебето има криза, причинена от колики, за да го успокоим, е добре да действаме по следния начин: "Най-напред да гушнем нашето бебенце и да се опитаме да го успокоим." Затопляме коремчето и леко погалваме гръбчето. След оригване внимателно слагаме бебето по корем и със затоплена ръка правим нежен масаж на коремчето, около пъпа, по посока на часовниковата срелка. Следващата стъпка е лекичко да свием краченцета с коленцата към коремчето, за да му помогнем да изпусне газ. 

Обърнахме специално внимание и на коликите през нощта и разбрахме колко важен е правилният режим на хранене.

Училище за родители - Зъболечение при малки деца

В уеб предаването виртуално при нас бе и Теодора Артинова, старша акушерка. Тя ни разказа повече за съдържанието на първата бебешка аптечка и ни запозна с предимствата на Becutan - капки за колики и спрей за нос

enlightened Всичко, за което се говорихме, може да чуете тук: