Община Елин Пелин е една от 5-те в България, които могат да се похвалят с положителен прираст на населението. Тя предлага най-високия стимул за трето дете в България от 5000 лв., а планира да подпомага жителите си и със стипендии за университети в определени специалности, стига след това родените в общината да живеят определен брой години в нея. Това каза Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин в предаването Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Ивайло Симеонов посочи, че не се гордее толкова с факта, че общината му осигурява най-голямата еднократна помощ за трето дете, а по-скоро съжалява, че останалите не могат да си позволят да правят същото.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Той допълни, че всички общини имат различни предпоставки за икономическо развитие и съответно финансови възможности.

"Ние сме една от 5-те общини в България, които имат честта да имат положителен прираст и това е вследствие и на тази социална програма, която създадохме, а именно 5000 лв. За трето и всяко следващо дете, а за 1-во и 2-ро, помощта е съответно 1000 и 2000 лв.“, каза кметът.

Помощта от 5000 не се отпускат накуп. 2000 лв. се дават при раждане на детето, а по 1500 лв. – при записване в детска градина и в училище, като събеседникът заяви, че това е част от дългосрочната програма на общината.

По предложение на двама общински съветници в община Елин Пелин е създадена програма за финансиране на студенти по специалности медицина, образование и публична администрация, каза още той.

"Условието за тази помощ е те да се върнат в община Елин Пелин и да работят в нейните структури най-малко за срок от 5 години“, обясни кметът.

Източник: https://www.varna24.bg/