2-годишно момиченце е получило гърч в детска ясла. По думите на родителите линейката се е забавила 30 минути, а те са звънели няколко пъти на 112. Здравната инспекция започна проверка на причините за закъснението.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

В сряда родителите водят двегодишната Тея на детска ясла. Нищо не подсказвало, че само след два часа детето ще вдигне критично висока температура.

„Получавам обаждане от приятелката ми, че детето е с висока температура и трябва да го прибера от яслата. От яслата ми позвъниха, че детето е в критично състояние. Извикали са Спешна помощ и да побързам”, разказа бащата на момиченцето Милен Димитров.

През това време сестрите от детската ясла започват процедури, за да овладеят тежкото състояние, докато колегите им звънят на Спешна помощ - два пъти.

„Започнахме да обвиваме детето с влажни чаршафи с вода и оцет, за да свалим температурата. Правехме и масаж, защото детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика”, обясни медицинската сестра в Детска ясла №9 Теодора Миткова.

„Имаше висока критичност. Детето получи цианоза. Скова цялото тяло. Бяхме много уплашени. Стресът беше за целия екип”, добави другата медицинска сестра Дарина Данева.

За първи път в прегръдките на мама - 10 трогващи снимки

„Картината беше ужасяваща. Детето ми се гърчи, аз се свлякох на земята, не знаех какво да направя. Чакахме намесата на „Бърза помощ”, която се забави 25-30 минути”, подчерта бащата на момиченцето.

При пристигане на линейката лекарят се оказал неподготвен за ситуацията, разказват бащата и медицинските сестри. „Парамедикът влезе без оборудване - нито слушалки, за да прослуша детето, нито куфар с лекарства. Върна се в микробуса, за да вземе нужните неща”, каза Димитров.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

От Спешна помощ обясниха забавянето с това, че екипът с лекар е бил на друг адрес - също с пациент в критично състояние. При получаване на второто обаждане спешният екип веднага се отправил към детската ясла, но пътуването отнело повече време.

Двегодишната Тея вече е добре, макар че остава за наблюдение в болница. От РЗИ започнаха проверка в Спешна помощ. Ще бъдат проверени и записите от тел. 112, за да се установи колко време се е забавил екипът.

Източник: https://nova.bg/