Когато бебето се научи да седи, то вече има нов поглед към света. Мускулите и гръбначният му стълб са вече достатъчно развити, за да придържат тялото в седнало положение. Умението за стоене се развива заедно с умението му да държи главата си изправена. Обикновено това става между 5-ти и 7-ми месец след раждането. Можете да подпомогнете този процес като слагате бебето по корем и се опитвате да привлечете вниманието му, така че да си повдигне главата и съответно да развива мускулите на гърба и врата. Ако до 6-ия месец след раждането бебето не може да държи главата си изправена, е необходимо да се консултирате с педиатър.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

До осем месечна възраст над 90% от бебетата могат да седят. Нека разгледаме развитието на това умение стъпка по стъпка 

  • Първо - бебето се научава да повдига главичката си, когато е по корем.
  • В следващия етап - бебето вече се повдига на ръце и гръдният му кош може да се отлепя от земята.
  • Развитието продължава с бебе, което може самичко да заеме седнала позиция. Не е нужно мама и тати да го наблюдават постоянно нито пък е необходимо да подпомагате стойката с възглавнички. 

yes12 месеца

Време е малчо да пълзи. Много вероятни са и опитите за изправяне и ходене. 

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

Често родителите използват проходилки, за да научат бебето да ходи. Това не е необходимо, дори не е препоръчително. Ползването на проходилка има няколко отрицателни ефекта: 

  • Първо, възможно е бебето да не може да се научи да ходи с правилна стойка, тъй като тежестта не се разпределя само върху краката. 
  • Второ, родителите могат да се заблудят, че бебето вече може да ходи и да го оставят в проходилката без надзор, а това може да бъде опасно. 
  • Експертите казват, че проходилките НЕ са безопасниenlightenedи НЕ помагат на бебетата да се научат да ходят по-бързо. 

Нека видим какво всъщност представлява проходилката

Бебешките проходилки са кръгли и се доближават най-вече до типа играчка на колела с окачена седалка. Те са проектирани така, че краката на вашето бебе да може да докосват земята. Малчо е седнал, но може да се движи и да обикаля всяка стая у дома. 

❗️❗️❗️ Въпреки въвеждането на нови функционалности за безопасност на проходилките през годините, много бебета всяка година се озовават в спешните отделения и лекарските кабинети от падане по стълби или блъскане в мебели, докато са в проходилка.

Нервно-психично развитие на бебето от 0 до 6 месеца

И все пак, ако сте решили да купувате проходилка за вашето мъниче, е важно да погледнете характеристиките, необходимо е да има "защита срещу падане от стълбище" или механизъм за захващане, който предпазва проходилката от преминаване през ръба на стълбището, или дизайн, който предотвратява преминаването на проходилката през вратата.

По-старите проходилки (като тези, закупени втора употреба) нямат тези функции за безопасност. Но дори и с допълнителните функции за безопасност, експертите казват, че бебешките проходилки не са безопасни за използване. Проходилките правят бебетата по-високи, така че те може да са в състояние да достигнат опасни предмети (като горещи чаши с кафе или чай или остри предмети на плота в кухнята) или да докоснат горещ котлон. 

Активните играчки тип гимнастика и джъмпърите са много по-безопасни алтернатива пред тази с проходилката. Подходящи са също и бебешките играчки за ходене - тези, които имат колела. Бебето застава пред играчката и я бута, така се учи да ходи по безопасен и ефективен начин.  

Ако търсите играчка, в която можете да поставите бебето и да имате няколко свободни минути за себе си, активната гимнастика е чудесен избор, тя ще забавлява вашето бебе, а на вас ще подари няколко минутки спокойствие.

Активната гимнастика предлага на вашето бебе много възможности безопасно да изследва и упражнява своите фини двигателни умения като хващане, а джъмпера му позволява хващане и разклащане, изправяне и подскачане.

Експертите обаче препоръчват в рамките от 15 до 20-минутно ограничение на времето в джъмпър или активната гимнастика. Бебешките играчки за бутане са чудесни, когато бебето ви може да се изправя. Те дават на вашето бебе допълнителна опора и му помагат да балансира. Важно е да се уверите, че играчката за ходене е достатъчно здрава, за да не се преобърне вашето мъниче. 

Ще помогне ли проходилката на вашето бебе да проходи по-рано?

НЕ! Активната гимнастика, джъмпера и играчката за ходене - също! 

Всъщност - изследванията показват, че бебетата, които използват проходилка, може дори да се научат да ходят по-късно от тези, които не използват. Бебетата се учат да ходят, като наблюдават и разбират как се движат краката им. Тъй като повечето проходилки имат табла, бебетата не могат да видят какво се случва с долната част на тялото им и не получават необходимата информация за двигателното си развитие.

Невероятно - реални снимки на бебето през 9-те месеца

Бебетата трябва да се упражняват да пълзят, да се изправят и да се движат, за да се научат да ходят – нищо от това не могат да направят, ако са в проходилка.

Ето няколко добри начина да насърчите бебето си да започне да ходи:

  • Дайте на бебето си достатъчно време да лежи върху коремчето си, за да му помогнете да развие основните си мускули.
  • Оставете бебето си да работи върху укрепването на крачетата си, като го държите под мишниците, докато скачат върху бедрата ви.
  • Когато бебето започне да обикаля около вас, подпирайки се за мебелите или пък за дивана, насърчете го да върви към вас, като застанете или коленичите пред него и протегнете ръце.
  • Можете да му помогнете да върви, като го държите за ръка, докато прави стъпки.

Текст: Milenita May