Вчера ви разказахме за едно бебе, което бърза да види мама и се ражда напът за болницата - в линейката. Днес към разказа добавяме и думите да лично замесените в случая. 

Бебето е изродено от фелдшер и шофьор. 32-годишната майка не е била здравноосигурена, не е посещавала лекар и не знаела кога ѝ е терминът. 

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

В сряда, в 01:46 ч. през нощта, постъпва сигнал за 32-годишна бременна жена с болки от село Бряговец. Става ясно, че се очаква раждане. Фелдшерът Фами Али взима акушерската чанта и заедно с шофьора Павел Димитров тръгват към адреса.

„Едно от селата, които може би е най-далечната дестинация за нас. Самият превоз до там и обратно ни отнема близо 2-3 часа“, казва Фами Али. За него това е четвърти случай с израждане на бебе в линейката.

enlightenedВ Крумовград бебе се ражда в линейка

„Околоплодните води са изтекли без родилката да знае. По пътя, между две отдалечени села, жената започна напъните, контракциите се засилиха, което ми даде повод да започна да водя раждане“, допълва той.

Оказва се обаче, че има усложнение.

„Когато успях да изродя главичката на бебенцето, се оказа, че пъпната връв е двойно увита около врата. Това в 32-годишната ми практика се случва за първи път. Трябваше преди всичко да освободя главичката на бебенцето от пъпната връв. Направих го съвсем деликатно и след това аспирирах бебето, за да може да започне да диша. То проплака и отразях пъпната връв. Отидохме двама, взехме двама – бащата, майката и се върнахме петима", разказва Фами Али.

На помощ се включва и шофьорът на линейката Павел Димитров. За 17 години стаж това му се случва за трети път.

„Докторът ми каза „подавайте ми инструменти“. Сам не може да се справи, трудно е“, казва Павел.

Екипът успешно изражда бебето. Момиченцето се ражда здраво и тежи три килограма. Случайно или не, майката кръщава новороденото момиченце на името на дъщерята на фелдшера.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

До извънредната ситуация се стига вероятно, защото 32-годишната жена не е здравно осигурена, не е посещавала гинеколог и не е знаела кога се очаква да настъпи раждането.

В крайна сметка и родители, и екип за щастливи от развоя на събитията.

Източник: https://offnews.bg/