Важни ли са консултациите от акушерката след раждането – съвети за кърмене, първи грижи и т.н.?

Всяко семейство може да се довери изцяло на помощта на акушерката в домашни условия. Добрата теоретична подготовка може да е само от полза за родителите, защото ги учи и им помага в грижите за бебето. Според мен много важно е в първия месец след раждането родителите да бъдат посещавани редовно от опитно медицинско лице.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Домашните посещения са необходими за спокойствието на цялото семейство. В много страни домашните посещения са практика. Това води до намаляване на стреса при родителите и до успешно и продължително кърмене. Стресът, умората и притесненията могат да спомогнат само за отключване на послеродова депресия, намаляване на кърмата и лош микроклимат в семейството.

Имат ли нужда родителите от домашни посещения?

Моделът за домашни посещения при новородените бебета е бил добре развит у нас през 80-те и 90-те години на 20-и век. Практиката е включвала редовни посещения на участъковата акушерка по район, съвети и проследяване на грижата за бебетата. След 1999 г. грижата за новородените става ангажимент само на личните им лекари. Според мен еднократното посещение от личния педиатър в първите дни у дома е недостатъчно, за да може родителите да се чувстват спокойни.

Препоръчвате ли присъствието на бащата по време на раждането?

Това е личен избор на бащата и решение на семейството. Едно от предимствата бащата да присъства на раждането е емоционалната подкрепа от страна на близък човек. Усещането на родилката, че не е сама, че е обичана и подкрепяна в този, така важен за нея момент. От психологическа гледна точка на таткото се дава правото да „бъде родител“ още от първия миг.

Кога е добре да се осъществи първата разходка на бебето?

Често родителите се притесняват кога и как да изведат новороденото на разходка. Родените през летните месеци могат да бъдат изведени веднага след изписването. Зимните и родените през преходния период бебета – след 20-ия ден. Навън новороденото попада в нова среда, затова трябва да се направи предварителна подготовка за първата разходка.

ПРОФ. ГЕОРГИ ПОПОВ ЗА ВИРУСИТЕ, СТРЕСА, ИМУНИТЕТА - СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ОПАЗИМ

Два-три дни преди извеждането на открито бебето се поставя за кратко до прозореца в стаята, след това на балкона и чак тогава то е готово и адаптирано към новите условия. През зимата най-подходящи за разходка са обедните часове, когато температурата на въздуха е най-висока. Бебето трябва да е добре облечено и завито. През лятото препоръчителни часове са ранните сутрешни и късните следобедни. Новороденото да е облечено с тънки дрешки от естествени материи. Разходката е полезна както за бебето, така и за майката. Тя спомага за по-бързото възстановяване след раждането и за освобождаване на натрупаното физическо и психическо напрежение.

Колко градуса е подходящата температура у дома за бебето?

Подходящата температура за отглеждане на новороденото е 20–22 градуса за доносените бебета и 22–24 градуса за недоносените. Влажността на въздуха трябва да е от 30 до 60%. Препоръчително е да се спазват тези температурни граници, защото новородените са с незряла терморегулация и лесно се охлаждат и претоплят.

Как да се облича малкото човече през есента и зимата?

Моят съвет е да се облича с дрехи от естествени материи, с памучни дрешки от лен, памук и бамбук. Трябва да се избягва синтетиката, която може да предизвика алергии и дерматити. Достатъчно е родителите да обличат своите бебета така, както обличат себе си, но с един кат дрешки повече заради незрялата терморегулационна система в първите дни след раждането.

Когато бебето се роди, желаещите да го видят са много, но опасно ли е това за здравето на детето и какво съветвате младите родители да предприемат в такава ситуация?

Раждането на бебе е голямо събитие в едно семейство и е нормално най- близките роднини и приятели да имат желание да видят новороденото. Майката и таткото ще решат кой и кога ще допуснат до своята рожба, но бих препоръчала да обръщат особено внимание на хигиената на ръцете на гостите. Да използват еднократни предпазни маски, когато са в близост до бебето. Желателно е новороденото да се докосва само по дрешките и крачетата. Да се избягват чести гушкания от посетители в първите дни след изписването на бебето.

Трябва ли и татковците активно да се включват в грижите за малкото?

Таткото трябва да участва активно в живота на своето дете от самото раждане. Някои го правят без никакъв страх и притеснения, други подхождат по-плахо. Адмирирам ги, че все повече и повече присъстват в училищата за бъдещи родители и се обучават в грижите за бебето заедно с майките. Активното включване на таткото спомага за активната почивка на майката и бързото й възстановяване след раждането. От своя страна бебето има нужда от различните подходи както на майката, така и на бащата – глас, допир, реакции и жестове. За голямо щастие, в днешно време се наблюдават все повече татковци, които бутат количка в парка, сменят памперси и се включват активно в отглеждането на новороденото, а това може само да ни радва.

Каква помпа за кърма бихте препоръчали?

Кърмата се регулира количествено до края на първия месец спрямо нуждите на бебето, затова помпата трябва да присъства още в списъка за багажа за родилния дом. Въпрос на личен избор е каква помпа ще избере майката да използва – механична или електрическа. Ръчната помпа спомага за изцеждането на по-голямо количество кърма от гърдата, а с електрическата се регулира по-лесно интензивността на изцеждане. Искам да посъветвам мамите да подходят внимателно към избора на помпа и да са убедени, че тя създава достатъчен вакуум и е изключително щадяща за техните зърна и гърди. Фуниевидната част към гърдата трябва да е мека и удобна, зоната, в която попада зърното, да е атравматична. Както споменах, помпата трябва да създава достатъчен, а не силен вакуум, защото силният вакуум може да травмира млечния канал. Много важно е материалът, от който е изработена помпата, да не съдържа бисфенол А.

Съвети от: Теодора Артинова, старша акушерка, СБАЛАГ ,,Света София"