Ако сте бременна или наскоро сте родила и кърмите, със сигурност сте загриженa за това как COVID-19 влияе върху здравето, особено що се отнася до бебето. Неминуемо в съзнанието ви се пораждат въпроси относно какво може да се обърка и ако се случи, как да реагирате.

Ето какво трябва да знаете:

Какви са рисковете да се разболеете от COVID-19 през бременността или веднага след раждането?

Рисковете за бременните жени не са по-високи в сравнение с останалите хора, но все пак е възможно вирусът да предизвика сериозна доза тревоги. Едно е сигурно – важно е да уведомите следящия бременността акушер-гинеколог, ако се налага да бъдете прегледани, както и да ви се назначи терапия въз основа на оплакванията (които впрочем е необходимо да следите, за да уведомявате лекаря своевременно при промяна или по-тежко неразположение).

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ  VIBER

Статистически данни показват, че в много редки случаи бременните жени с COVID-19 са склонни да родят бебето си преди началото на 37-а гестационна седмица от бременността. Факт е, че в някои АГ отделения в България се регистрира повишен процент на преждевременните раждания, но не е доказано, че те се дължат изцяло на ковид.

Все пак бременните жени, страдащи от хронични заболявания, като диабет, е добре да бъдат изключително предпазливи и да обсъдят със специалист подходяща превенция под формата на хранителни добавки или конкретни храни.

Какво трябва да бъде правилното ви поведение, за да избегнете психическите тревоги, свързани с пандемията.

Много е лесно да ви посъветваме да не се тревожите, но предвид състоянието ви и новия живот в утробата, знаем, че това е невъзможно. Но! Паниката е опасна, стресът вреди не само на вас, но и на бебето. Опитайте да се изолирате в безопасна среда, доколкото това е възможно.

  • Ако работите в офис, е препоръчително да разговаряте с вашия работодател за опция „работа от вкъщи“.
  • Ако сте се записали на курсове, е препоръчигтелно да ги пренасочите през платформи като Zoоm.
  • Не забравяйте, че дори да се притеснявате да посетите болница или клиника, а имате необходимост да обсъдите и с друг специалист конкретни факти (изследвания, симптоми), имате достъп до платформи с опция онлайн консултация.

Ако са налице симптоми, разбира се, направете си тест, в случай че е отрицателен, повторете след няколко дни. Важно е лекарят ви да бъде наясно за причината, провокираща опакванията ви.

Най-често терапията  за бременни с COVID-19 включва прием на много течности, активна почивка, както и някои лекарства за сваляне на температурата, облекчаване на болката или кашлицата. В определени случай може да се наложи антибиотик или прием в болница.

Не се тревожете – дори раждането да започне в неочакван момент, то в болниците са подготвени и имат точен план за действие. Съветваме ви предварително да попитате как точно се процедира в избраното от вас място, за да не се страхувате и да не си създавате илюзорни представи. Попитайте също дали ще бъдете отделени от бебето докато сте с ковид, каква ще бъде грижата за малкия човек и какви допълнителни прегледи ще бъдат извършени. Бъдете готови да носите маска навсякъде и по всяко време в болницата.

След раждането е много важно да обърнете внимание на психичното си здраве. Ако имате силни промени в настроението, загуба на апетит, непреодолима умора и липса на радост от живота малко след раждането, е силно вероятно да сте жертва на следродилна депресия. Не се срамувайте да потърсите подкрепа и да говорите открито за проблема.

Може ли COVID-19 да се предаде от майката към бебето по време на бременност?

Според данни на Световната здравна организация все още не е известно дали бременна майка с COVID-19 може да предаде вируса на своето бебе през бременността. Към днешна дата активният вирус не е открит в проби от околоплодната течност в утробата. Всички сме чували и новините за бебета, които се раждат с антитела, след като бременната е преминала през вируса. Данните се актуализират, ситуацията е динамична и се променя - информирайте се само от специалисти с опит и високо ниво на компетенция.

Трябва ли да родя с цезарово сечение, ако съм с потвърден COVID-19?

Според данни на Световната здравна организация секцио трябва да се извършва само тогава, когато е медицински оправдано. Начинът на раждане трябва да бъде индивидуален и да се основава на медицинските показания. Напомняме – това е от важните въпроси, които да зададете на своя лекар.

Мога ли да кърмя ако имам COVID-19?

Да, разбира се. Близкият контакт с новороденото бебе е изключително важен. Изследванията показват, че кърмата няма вероятност да разпространи вируса COVID-19 към бебето. Необходимо е да имате безупречни хигиенни навици. Когато кърмите, бъдете с маска и измивайте ръците си при всеки контакт с бебето. Ако имате притеснения или физически не се чувствате добре, изцеждайте кърмата и давайте на партньора ви да храни бебето с шише. Напомняме, че в България можете да получите безплатна консултация по кърмене от консултантите към НАПК на тел. 0896 418 488

Да се ваксинирате по време на бременността?

Обсъдете с вашия лекар какви са намеренията ви, задайте всеки въпрос по темата, който ви интересува, преценете какво е здравословното ви състояние към момента и направете информиран избор.

Източници: www.who.int; www.mayoclinic.org

Текст: Milenita May