Постъпването в детска ясла или градина е грандиозна стъпка в развитието на детето и промяна в ежедневието на цялото семейство. Децата учат най-добре в среда, на която могат да се доверят и са спокойни, когато имат рутина. Като родители ние можем да подготвим децата, за да осигурим най-спокойната и плавна адаптация.

Как да подготвим детето за тръгване на градина или ясла? Ценния си опит по темата споделя Катерина Ковачева, създателят и главен редактор на сайта Детските градини .

Пресъздадете графика на учебната програма вкъщи

Уверете се, че имитирате вкъщи график на учебния ден преди да постъпи в първия ден в яслата или градината. По този начин детето ви може да е с нови хора и в нова стая, но рутината ще бъде позната. Постарайте се да адаптирате ритуалите за сън и хранене според тези в яслата или градината. Децата, чиито ритуали са в сходни часови диапазони, се адаптират по-лесно от останалите и често са по-слабо тревожни, защото обстановката и графика приличат на тези вкъщи.

Пътеводителят на детските градини

Хранене – само на масата

Старайте се храненето да се случва само в седнало положение на масата. Избягвайте да пускате детски видеа, докато детето се храни.

Покажете яслата или градината и говорете за нея

Обяснете на детето какво точно се случва. Разходете се до сградата и я покажете. Децата са тревожни най-много, когато не знаят какво ги очаква. Използвайте прости и разбирателни думи. Разкажете на детето, че ще ходи на място, където ще се забавлява, играе и ще срещне нови приятели.

Тайната на лесната адаптация в детската градина

Говорете с положителна емоция за новото място

Детето ви може да усети вашето безпокойство. Моят най-добър съвет към родителите е да оставят своята несигурност на вратата. Покажете на детето си чрез вашите взаимодействия, думи и език на тялото, че това ново място и тези нови хора са безопасни.

Когато се съмнявате, помолете учителя за насоки как най-добре да помогнете на детето си през първия ден.

Разговори и ролеви игри

Играйте ролеви игри с детето, където е дете, което тръгва на градина, а вие играете ролята на учител или друго дете от градината. Това може да помогне на детето да се научи да се справя с нови ситуации и социализация.

Насърчавайте самостоятелност

Уменията за хранене, пиене на вода и самостоятелна игра са ключови за по-лесната адаптация на детето на новото място. Когато родителите се намесват по-умерено в дейностите на детето, то се научава по-бързо да ги изпълнява самостоятелно. Бъдете търпеливи и не се отказвайте в процеса, например да подпомагате самостоятелното хранене на детето с прибори.

Детски ясли и градини - първи стъпки в кандидатстването

Утешение и подкрепа

Важно е да подкрепите детето емоционално. Обяснете, че е нормално да се чувства тревожно или несигурно, но вие ще бъдете там, за да го подкрепите.

Любими предмети

Позволете на детето да носи със себе си любима играчка, одеяло или друг предмет, който ще го утеши в непознатата среда.

Какво да правим, ако детето получи топлинен удар

Положително отношение

Вие също играете активна роля в процеса на адаптация. Покажете положително отношение към новите начинания на детето, за да го подкрепите. Децата “попиват” емоциите от родителите си. Ако се тревожите, че детето ще плаче много и не сте категорични, покажете “лоша емоция” или несигурност, то ще видите тези емоции и в детето.

И за финал...

12 въпроса, които да зададете на директора или персонала на детското заведение?

 • Какво трябва да попитате, когато обикаляте детска градина?
 • Какво правят учителите, за да е плавна една адаптация?
 • Как установяват връзка с детето?
 • А с родителите?
 • Детското заведение има ли последователност в грижите?
 • Какво е съотношението между деца и учители?
 • Каква е учебната програма?
 • Насърчава ли всички области на развитие?
 • Всички практики на преподаване подходящи ли са от гледна точка на детското развитие?
 • Как се оценява напредъкът и развитието на децата?
 • Как насърчават здравословните навици и предпазва децата от наранявания?
 • Персоналът обучен ли е за спешни случаи и как се решават и изпълняват тези практики?

Ако изпитвате затруднения в адаптацията на детето, дори и след тези съвети, вече има книга, която да отговори на всичките ви въпроси и с която да приложите лесни и работещи техники при тръгването на градина или ясла.