Консултант по позитивно родителство и репортер – на пръв поглед две съвсем различни професии. Какво се случва обаче, когато двете материи се обединят? Отговорът добре знаят Цвети Христанова и Катерина Ковачева. Двете дами запретват ръкави и се впускат в създаването на нещо ново, креативно и полезно. Цвети и Катето дават живот на една градивна идея и създават Пътеводителят на детските градини

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Защо? Може би защото и двете са майки: Цвети на две момчета, а Катето – на едно момиче. Познават добре предизвикателствата на родителството и са изпитали лично страха от въпросите, които често остават без отговор. 

За вдъхновението, мотивацията, посланието и всички останали интересни подробности около проекта, ще научим сега от авторите на първата книга в България, която ще помогне на всеки в приключението, наречено "Детска градина" от самото начало до края.

 • Три думи, които ви описват най-добре? 

Цвети: Позитивна, борбена и всеотдайна.

Катето: Мила, непрестанно бързаща, традиционалист.

 • Повече за вашите професии? 

Цвети: Позитивното родителство за мен е страст и мисия, вместо професия. Винаги съм мечтала да успея да намеря начин, по който да мога да направя света малко по-красиво място. С годините открих, че най-добрият начин за това започва от семейството и децата ни. Виждам разликата, когато едно дете се възпитава осъзнато, позитивно, с уважение. Тази професия е най-вече подкрепа и освен че връща усмивките в домовете и по лицата на децата, ми носи на мен лично голямо удовлетворение.

Катето: Аз съм репортер и автор от близо 7 години, като преди 5  реших да създам новинарска платформа, но с определена ниша – семейството и по-специално детските ясли и градини. Порталът detskitegradini.com ми донесе пет години, изпълнени с огромни емоции, безсънни нощи и заети дни, в които съм неотлъчно до аудиторията ми. А в момента съм по майчинство и съчетавам професията с отглеждането на дъщеря ми.

 • Ще ни издадете ли как се запознахте?  

Цвети: Тук ще трябва да каже Катето. Тя ме намери от забавните ми истории “В малките часове” и с годините съдбата не спираше да ни събира, докато не стигнахме до момент, в който се чувахме всеки ден. Но все още не сме се виждали на живо!

Катето: Нали знаете как Вселената ви среща с вашата порода хора в най-подходящия момент? Е, с Цвети доста по-рано се намерихме и то по адска случайност. Ровейки за интересни статии, попадам аз на “В малките часове” - страницата ѝ серия от супер забавни истории, събрани в книжки, за безсънните ѝ нощи като млада мама. Дори не си спомням какво сме си писали впоследствие, за да се стигне до момента, в който аз всеки ден си пиша и говоря с Цвети за какво ли не. 

Пътеводителят на детските градини

Тя винаги е била двигател на идеи, както обичам да ѝ казвам “рано пиле, рано пее”, заради бодуването ѝ впоследствие и с двете момчета. Тя винаги се е ангажирала с темите, които ни вълнуват като родители в България. Виждам как, дори и живеейки в Нидерландия, Цвети държи на българското семейство и помага на много такива за всякакви проблеми, свързани с децата и възпитанието им. Връзката с родината я стимулира да е изключително дейна и активна личност на тема родителство в България, аз пък допълвах нейните идеи с повече наблюдения над образователната система, така се случи и “Пътеводителят на детските градини”.

 • Какво е за вас Пътеводителят на детските градини?

Катето: Сбъдната мечта да докосна читателя ми. Мечта да навляза в дома му и да отговоря на въпросите, които, повярвайте, всяка година са все повече и повече и все по-заплетени. 

Цвети: За мен той е отговор! Знам колко трудно може да бъде в този етап и дълбоко вярвам, че родителите имат нужда от възможно най-лесно синтезираната информация в комбинация с работещи съвети, за да бъдат по-спокойни. Процесът може да бъде достатъчно стресиращ, затова ние с Катето събрахме отговорите на едно място, за да сме максимално полезни.

 • Как се роди идеята? Това, че самите вие сте майки каква роля изигра? 

Катето: Имахме изключително много лични консултации на тема ясли и градини. Аз в периода април-май за кандидатстване и впоследствие прием в яслите и градините, а Цвети за проблемни адаптации през есента. Решихме да обединим знанията си и възможностите си и успяхме да зарадваме хиляди родители, които очакваха да отговорят на своите въпроси по темата - и практически, и емоционални.

Време е за детска градина. Наръчник за бърза и лесна адаптация

Цвети: За мен ролята на майка изигра огромно значение, защото съм минала по този път с двете ми деца и знам от първо лице за трудностите и емоциите, които преживяваме. Това рефлектира и в съветите и темите, които засягам в Пътеводителя.

 • Стъпка по стъпка – от креативната мисъл до нейното оживяване.

Катето: Както казах, Цвети е двигателят на проектите ни, тя откри нашите партньори Издателство “Робертино”, както и прекрасната ни илюстраторка, която вдъхна живот на страниците, така че да се потопиш в магията, наречена “Детска градина”. С месеци обаче събирахме нужната информация, оказа се изключително трудно да обобщим данните, които касаят яслите и градините за цяла България. Частта за адаптацията е основната практика на Цвети в нейната професия, затова тя даде идеята децата да визуализират по някакъв начин етапите и стъпките още преди приема в детското заведение и добавихме 10-те карти за адаптация. И магията се случи.

 • Как книгата помага на родителите?

Катето: Освен че оказваме директна практическа подкрепа на родителите като отговаряме на въпросите и тревогите им, предоставяме уникален и лесен метод за адаптация - 10 карти, които показват ключови моменти в ежедневието в градината, които може да редите заедно сутрин и по тях обяснявате на детето какво ще прави сега, а също и по-късно през деня. Това ще изгради навик в детето и ще улесни обяснението за предстоящото тръгване на ясла или градина. 

Има близо десет книги за адаптация в яслата или градината и това не е случайно. Периодът е изключително много травмиращ и за родителите, и за децата. Затова в книгата има работещи и последователни съвети за справяне с трудностите около новия етап, както и тактики за справяне с нежеланието от страна на детето и дори агресивно поведение.

В помощ е събраната цялостна информация за проблемния за много родители период. В отговор на множеството запитвания от родители - събрали сме информация за кандидатстването, приема и тръгването на ясла или градина, говорим също и за периода след тръгването - права и задължения на родителя, списък на медицинските изследвания, брой отсъствия и още... 

Не беше лесна задачата да отговорим в една книга на толкова много въпроси, но успяхме достъпно да представим цялата информация, която им е нужна.

 • На кои въпроси дава отговор наръчникът?

По-лесно щях да отговоря на кои НЕ отговаря, хаха. Ето и най-важните от тях - Как се кандидатства за детска градина? От колко години детето задължително трябва да посещава детско заведение? Как се случва приемът? Какви документи се изискват? Какво се изисква от родителят? Какви са сроковете? Какво трябва да носим? Какви права имаме? Как да кандидатстваме за компенсации? Какви са нужните медицински изследвания? Как се кандидатства в частна градина, а какво е кооператив? Ще си отговорите и на въпроса „Може ли да занеса шоколадова торта в яслата“. Как да подготвим детето? Какво да очакваме по време на адаптацията? И още много.

 • Пътеводителят на детските градини включва: 

Практическа и емоционална подготовка за новия етап в живота на детето и родителя, отговори на най-честите ви въпроси относно детските заведения, подкрепа, която ще направи кандидатстването за детска градина малко по-лесно и приятно преживяване чрез подготовка на детето с 10-те карти за лесна адаптация.

 • Къде може да бъде намерена книгата? 

Книгата може да се закупи онлайн от сайтовете на Оммм Позитивно родителство https://ommmpositiveparenting.com и Детските градини https://detskitegradini.com, от Издателство “Робертино” и техните партньори - книжарници в страната.

Училище за родители – Да се подготвим за детска градина с д-р Филчев

 • Адаптация в детската градина – вашият личен опит. 

Катето: Уви, мен тепърва ме очаква, но ще съм подготвена. Наблюдавам обаче доста случаи покрай моите читатели и забелязвам негативна тенденция за неглижиране на адаптацията в държавните ясли и градини, тя е пренебрегната, заради малкия брой учители и невъзможността им да се справят с този процес. 

Цвети: От личния ми опит имам две много различни преживявания. С по-голямото ми момче минахме през изключително тежка адаптация, която отне месеци. Спомням си как го оставях всеки ден и плачех по път към вкъщи. Обаждах се на мъжа ми с думите: "Край, не мога повече от утре го отписвам, не ме интересува". Тук важното е да подчертая, че проблемът с адаптацията му нямаше нищо общо с яслата и персонала - те бяха повече от прекрасни и го гушкаха с часове през тези месеци. Проблемът беше в моята неподходяща подготовка и липсата ми на знания. В крайна сметка дойде денят, в който започна да влиза щастлив и до края обожаваше да ходи, но беше много тежък период за семейството. Излишно е да казвам, че с малкия ми син, адаптацията му беше една седмица, като плачът му се ограничаваше до десет минути сутрин. Всеки ден като го оставям на градина благодаря, че поне той не страда, както страдаше батко му в началото. 

Но когато имате случай, като с моят по-голям син и ясла без адаптационен период и персонал, който е по-груб и строг - тогава последствията са съвсем различни и е нещото, за което се боря да се подобри за децата днес.

 • Три съвета за лесна адаптация на детето?

Катето: Цвети има изключително достъпни съвети за родителите, които са приложими с нашите карти за адаптация, които се продават заедно с книгата. 

Цвети: 
enlightenedПодготовка - опознаване на мястото и режима
enlightenedВизуализация - децата имат нужда от ясна визуализация на предстоящото, което им дава спокойствие и сигурност
enlightenedЕмоционална връзка с възпитателите - да говорим за персонала в градината по име и да даваме примери през деня за какво може да се обръщат децата към тях