Време е да се върнете на работа, а детето ви да постъпи в детска градина. Промяната е трудна както за вас, така и за малчо. Хубаво е да сте добре подготвени, защото в противен случай има опасност раздялата да се понесе тежко. На възрастта, в която е време да тръгнат на детска, децата преживяват болезнено отделянето от родителите им.

Ето и какво е добре да направите, за да помогнете на малчугана. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Подготовете го за “раздялата” много внимателно и с голяма нежност. Времето за адаптация е от съществено значение. Малко по малко то ще се научи да разпознава местата, в които ще бъде цял ден, както и хората, които ще се грижат за него. Приспособяването обаче не е механично потапяне в новата среда. Това е времето, когато вие ще придружавате детето до новото място, ще сте с него, когато обикаля всички помещения, в които после ще остане самичко. Приспособяването включва и момента, когато се запознавате с човека, който ще се грижи за любимото ви същество.

СЪВЕТИ ЗА ЛЕСНА АДАПТАЦИЯ 

 • Препоръчително е в първите дни преди да изпратите детето на градина да правите разходка с него, така че то по-лесно да се социализира с учителите и другите деца. Хубаво е разходката да не бъде само сутрин, а също и вечер, така ще насочите вниманието на детето към начина, по който мама и татко идват да приберат дечицата.
 • В първите дни може да водите детето на градина малко по-късно от 8:00 часа, за да не става свидетел на сълзите и негативните емоции на другите деца при раздялата с родителите им.
 • Много важно е, като родители, да не показвате притеснението си, когато оставяте малчугана. Опитайте се да излъчвате спокойствие, поискайте разрешение от учителката да разгледате стаята на децата в групата, попитайте каква ще е програмата и режима за деня, за да улесните периода на адаптация.
 • Изслушайте внимателно съветите на учителката и се опитайте да се съобразите с нейните наблюдения и предложения. Ако малчугана види добро и приятелско отношение между вас и учителката, тогава много по-бързо ще се адаптира към новата среда.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА 

Около един месец, преди детето ви да тръгне на детска градина, е препоръчително да създадете навици, които ще помогнат на мъника да се приспособи лесно към новата ситуация и среда. Подготовката у дома нека се случва постепенно, без да бързате. Така ще предпазите нервната система на детето от преумора. Необходимо е да обърнете внимание за създаването на самостоятелни навици и умения. Ако вашето дете знае как да се храни, как да съблича дрехите си самостоятелно, в детската градина няма да се чувстват безпомощно, зависимо от възрастен човек. Препоръчително е, когато тръгне на градина, то да вземе някоя от своите играчки - това ще му помогне да избегне негативните емоции.

Ограбва ли яслата част от потенциала на детето - и още полезни съвети за първите години

Необходимо е да създадете положителен образ на учителката. Родителите трябва да разбират важността на тази стъпка и да се опитват да установят приятелски отношения с учителката.

В етапа на приспособяване е добре детето ви да започне да посещава детската градина за около 2 до 4 часа на ден. След това може да го оставяте да спи там. 

Колко бързо ще се адаптира вашето дете към новото ежедневие, зависи изцяло от индивидуалните особености на характера и чувствителността на мъничето. Ако малчуганът ви е активен, общителен и любопитен, то тогава адаптацията му ще е сравнително бърза и лесна. Ако обаче детето ви е по-притеснително и силните шумове го дразнят, няма изградени самостоятелни навици, тогава то ще се нуждае от по-дълъг период за адаптация. 

ПЕРИОД НА ЛЕСНА АДАПТАЦИЯ

 • Детето ще има смущенията на съня, но те ще се нормализират в рамките на 7 до 10 дни;
 • Апетитът на детето ще намалее, възможно е да отказва да се храни, това ще се промени след около 10 дни;
 • Възможно е да сте свидетел на емоционални реакции, промяна в настроенията, отбягване, агресия, депресия и т.н., промени в речта, промяна в дейностите за игра, до 20-30 дни това би трябвало да се нормализира.
 • Не е изключена проявата на болестно състояние, нормализирането ще стане за около 2 до 4 седмици. 

ПЕРИОД НА СРЕДНА АДАПТАЦИЯ

Всички смущения от периода на лесна адаптация са по-ясно изразени, като нормализиратнето на съня и апетита се възстановяват в рамките на 20 до 40 дни, а емоционално състояние до 30 дни, физическата активност ще се нормализира за 30 до 35 дни. 

ПЕРИОД НА ТЕЖКА АДАПТАЦИЯ 

Всички смущения от периода на лесна и средна адаптация ще се проявяват в рамките на 2 до 6 месеца. Този тип адаптация се характеризира с рязко намаляване на апетита, понякога има повръщане по време на хранене, внезапно нарушение на съня, детето често избягва контакт с връстниците си. В периода на тежка адаптация, като правило, децата се разболяват през първите 10 дни и продължават да се разболяват отново по време на привикване към групата с деца. Когато има период на много тежка адаптация около половин година или повече, тогава основният въпрос, който тревожи родителите е - дали детето трябва да остане в детската градина. Тук е важно да се консултирате с детски психолог. Практиката показва, че основните причини за тежка адаптация произлизат при липса на режим от семейството или наличието на такъв, който не съвпада с режима в детската градина, а именно - наличие на навици на детето - способност да вземе играчка и да си играе с нея; липса на основни хранителни и хигиенни навици; липса на умения да общуват с непознати.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

ПЕРИОДЪТ НА АДАПТАЦИЯ Е ПРЕМИНАЛ, КОГАТО:

 • Детето ви е щастливо и се усмихва;
 • Бързо заспива след детската градина;
 • Емоционално комуникира с другите;
 • Разказва за деня си и споделя случки от детската градина.

Текст: Milenita May