"Избран е най-подходящият терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на почти всички, да не кажа на всички критерии, които бяха поставени за модерна европейска детска болница. Теренът е около 40 декара в кв. Овча Купел, Горна Баня. Намира се до Ортопедичната болница." Това съобщи на брифинг здравният министър Асен Меджидиев. 

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Теренът се оказва изключително подходящ, първо защото климатът на конкретното място е много добър и второ - има много добър достъп до метро и други комуникации.

Теренът позволява освен детската болница да бъде изграден още и хотел към нея за родители, а също и рехабилитационен център. Мястото позволява да бъдат обособени отделните спешни структури, реанимационните структури и всички специалности, спрямо потребностите, които са заложени.

Какви са плановете за изграждането на Национална детска болница

"Сред 5-те терена, които имахме възможност да избираме, това се оказа наистина най-подходящият", заяви здравният министър. 

"Този терен, първо беше отреден, така или иначе в Подробния устройствен план, беше отреден за болничен комплекс. Проблемът в него съществуваше, че в средата на буквално на УПИ имаше един частен, и все още го има, разбира се, частен имот. Помогна и кметът на Овча Купел, направихме среща с него. Той успя да намери собствениците на частния имот", съобщи и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Частният имот ще бъде преместен в края на целия имот, съобщи Шишков.

До месец-два ще бъде изменен и одобрен подробния устройствен план, надява се Шишков. 

"Сроковете от тук нататък, буквално са ясни", категоричен е служебният министър на регионалното развитие и благоустройството. 

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

"През това време, екипът на Министерство на здравеопазването, заедно с инвестиционната компания, ще посетим няколко болници в Европа от такъв мащаб на детски болници, за да се ориентираме и да се подготвим за конкретното задание, защото искаме да е на изключително високо ниво детската болница, изключително модерна европейска структура. Аз силно се надявам, че проектът след 5-6 месеца ще бъде налице", заяви здравният министър. 

Източник: https://dariknews.bg/