Девет бебенца до момента се родиха в болница "Селена" на Димитровден - шест от тях - момченца. В родилното отделение посрещат и една двойка близнаци.

Макар че на 26 октомври честват носителите на едно от най-разпространение имена у нас, нито едно от родените  бебенца в пловдивската болница" не е кръстено с името Димитър или производно на него.

yes Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

За последните 365 дни под покрива на "Селена" са се родили 67 бебета, които празнуват имен ден на Димитровден! Пожелаваме им здраве, благословения и щастливи детски приключения.

Любопитно:
​​Дори и днес все още по отдалечените села можете да откриете възрастни хора, които не си спомнят точно рождената си дата, но уверено отговарят на въпроса кога са родени: „Било е по Илинден...”, “Преди Димитровден...”, “Тогава се празнувал Гергьовден, затова съм и Георги”... Това показва, че често  новороденото „идвало с името си”, ако се роди около някой голям християнски църковен празник, и рожденият му ден съвпадал с имения. По традиция имените дни се празнуват с всеобщо веселие.

yes Раждане, даряване на яйцеклетки и отново - раждане. Добре дошла, Андреа

Това ги отличава от други аналози в празничната система на европейските народи, където не се празнува „ден на името”. Една от причините за това събитие е, че името на основателя на рода се предава от поколение на поколение и се повтаря сред по-младите. А така името има и свой покровител сред православните светци, които се честват от цялата общност, и това съвпада примерно с общоселските или общоградските събори. Затова се приема, че на имен ден не се кани, а всеки може да честити и да гостува на именика.

yes Как да обличаме новороденото у дома и навън

Според традиционните представи на българите октомври се възприема като край на стопанската година и начало на зимния период. След усилената полска работа хората си позволяват заслужена почивка и отделят повече време за празнуване. През октомври се отбелязва и един от най-тачените еврейски празници – Сукот, в превод “колиби”. По този повод се припомнят делата на всеки от седемте пророци, чиито имена и днес се дават на новородените. Това са Авраам, Иицхак или Ицхак, Яаков, Мойсей, Аарон, Йосиф и Давид.