Бременността е женска работа. Мама усеща как бебето рита, тя се свързва, тя ражда. Татко е аутсайдер. Или поне така често се чувства той. Истината обаче е, че таткото има ключова роля - както преди появата на бебето, така и по време на раждането. С присъствието си в родилната зала таткото дарява своята любима с едно невероятно усещане. Което не е способна да предаде на родилката дори и най-опитната дула. Мъжът осигурява връзката с окситоцин, от който жената силно се нуждае по време на раждането. 

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Всяка дула може да обучи таткото за процеса на раждането от А до Я и така той дори може да се превърне в главно действащо лице и да изроди рожбата си. Нещо подобно се случва с едно семейство, което дълги години се бори с безплодието. 

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

След поредния опит инвитро обаче чудото се случва и ето, че най-сетне героите, за които ще ви разкажем, разбират, че очакват бебе. 

Когато таткото разбира, че може да "изроди" сам собственото си дете неговите очи заблестяват от щастие.

На 39 години Тя осъзнава, че майчинството не може да чака повече, възможностите намаляват, репроудктивното здраве преживява промени, биологичният часовник тиктака. Двамата с Него решават да дадат последен шанс на родителството. И ето, огромна победа, скоро ще бъдат Мама и Татко. Животът им се променяше, предстоеше им най-трудното предизвикателство - раждането на бебе, но и не само - раждането на тях като баща и майка.

Колкото по-близо е вълнуващият момент, толкова повече таткото осъзнава, че иска да бъде негов свидетел. И това се случва. С помощта, разбира се, на тяхната доверна дула. 

Минават няколко месеца и водите на бременната жена изтичат. Тя, таткото и дулата се отправят бързо към болницата, следват контракции, активно раждане с пълна сила и бебешки плач. Таткото е обучен, готов, отададен на своята мисия и присъстващ с любов и сила в процеса. Майката е силна, с невероятна воля. Болкоуспокояващи Тя не желае да приеме.

Въздействащи кадри, улавящи емоцията от раждането

Настъпва момент, в който таткото се чувства изтощен и неспособен да даде на своята половинка още и още от своите сила, внимание, безсъние, емоционална подкрепа. Тогава дулата прошепва в ухото му: „Това е вкусът на бащинство!“ Широка усмивка се появява на лицето му.

Той вече знае какво е да бдиш цял нощ над бебе с никнещи зъбки, как е трудно да утешиш плачещо мъниче, което се бори с коликите, колко страх може да се появи в сърцето ти, щом малчо се разболее... Такото винаги е там - дава любов, подкрепя, помага, закриля, обича.

По време на раждането, бебето е в ръцете на своя баща. Вълнуващ, разтърсващ и толкова силен момент... Дълго пътуване, трудности, години борба с безплодието и сега държиш своята рожба - да, емоцията не може да бъде предадена с думи. 

А таткото... Таткото споделя, че в началото не е бил сигурен иска ли въобще да присъства на раждането, за да пререже пърната връв, но когато моментът идва, той осъзнава, че нищо друго не желае по-силно от това - да "изроди" с голи ръце собственото си дете. Той хваща бебето и го поставя върху гърдите на мама, в този момент Той става баща. Невероятно - уловът на живота.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

В лична публикация във фейсбук Той споделя: „Дори не планирах да гледам, но ми казаха, че мога да съм там и да предам бебето на жена ми, тогава инстинктите ми се включиха и това се оказа най-доброто, което някога съм правил.“

Източник и снимки: https://www.pregnantlife.net/