Нова книга за всички въпроси, свързани с кандидатстване и адаптация в детската градина, вече е на пазара. Книгата “Пътеводителят на детските градини” - дело на Цвети Христанова и Катерина Ковачева, проект, продължение на Оммм позитивно родителство и Детските градини, които са консултирали хиляди родители през последните години как да се справят с този емоционален период и административните въпроси. С тяхна помощ споделяме повече за процесите около яслите и градините, така че да имате едно успешно кандидатстване на вашето дете.

Тръгването на ясла или градина е един изключително травмиращ и за двете страни, но и необходим за последващата социализация и развитие етап от живота на детето.

enlightenedКак обаче да се справи един нищо неподозиращ родител, когато чуе за пръв път термин като ИСОДЗ и как успешно да премине етапа на кандидатстване за детска ясла и градина в София, а и в няколко големи града през новата учебна година?

Тайната на лесната адаптация в детската градина

Днес ще ви запознаем с процеса, който касае вас, родителите. Ще научите и как да се справите успешно с него.

Но преди това - как се случва приемът в ясли и градини в България?

Всяка община в България има действаща Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на съответната община, която търпи промени периодично, в по-големите общини дори веднъж годишно. Може да я откриете в сайта на общината, в която ще кандидатствате, като напишете някоя от ключовите думи - условия за прием в детските градини или Наредба за прием в детските градини. От няколко години кандидатстването за детски ясли и градини в повечето големи градове в България се извършва изцяло дистанционно - през онлайн централизирана платформа. Поради липсата на общ стандарт за платформите за кандидатстване, всяка община разполага с различна система. 

Време е за детска градина. Наръчник за бърза и лесна адаптация

Централна система за кандидатстване има в списък с всички общински портали за кандидатстване в общински ясли и градини - София, Бургас, Варна, Добрич, Казанлък, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Шумен. Всяка община има различни срокове за кандидатстване и различни на брой класирания, като най-големите и основните, се случват през пролетта и лятото, за да може през есента децата да тръгнат на градина

Процесът на кандидатстване и прием през септември 2023 г. започва най-рано в София (като изключим Стара Загора, която подрани с дати през февруари) на 27-и март в https://kg.sofia.bg/isodz/. Тогава се обявяват свободните места за новата учебна година. Чак след тази дата родителите на всички деца с набор 2022 могат да наредят своите желания за ясла. А за градинските групи също няма да има свободни места. От 28 март до 12 часа на 11 май родителите подреждат желаните детски ясли и градини в https://kg.sofia.bg/isodz/, като за целта трябва да се направи профил или регистрация в сайта. Във Варна и Бургас отварянето на електронната система за прием в детските ясли ще е на 2 май. В Добрич на 7 март ще обявят свободните места само за текущата учебна година- 2022/2023 г. 

Училище за родители – на ясла и детска градина

В системата трябва да въведете информацията за детето (децата) ви, както и на двамата родители. Нужни са: три имена, ЕГН, телефон за връзка, имейл адрес, постоянен или настоящ адрес на местожителството, район, трудов или учебен статус. 

След това трябва да подредите по желание градините, в които искате да кандидатства вашето дете. Имате право на различен на брой градини в различните градове, но преди всяко класиране имате възможност да ги променяте по желание. Това ви носи и допълнителни точки и шансът да бъдете приети в първата и втората, посочени от вас, е по-голям.

Текст: Цвети Христанова и Катерина Ковачева